Nemecký súkromný sektor rástol najpomalšie za 16 mesiacov

Zložený index nákupných manažérov klesol na 52,1 bodu z októbrových 53,9 bodu

Nemecký súkromný sektor v novembri rástol najpomalším tempom za 16 mesiacov. Predbežné výsledky prieskumu, ktoré zverejnila vo štvrtok agentúra Markit naznačujú slabý výkon nemeckej ekonomiky v štvrtom kvartáli. Zložený index nákupných manažérov (PMI) klesol na 52,1 bodu z októbrových 53,9 bodu. Ukazovateľ mapuje aktivitu v spracovateľskom priemysle aj službách, ktoré spolu tvoria viac ako dve tretiny výkonu najväčšej európskej ekonomiky. Index PMI pre sektor služieb oslabil na 52,1 bodu z októbrových 54,4 bodu a priemyselný index sa ocitol na hodnote 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu.

Prepad nových priemyselných objednávok bol najstrmší za takmer dva roky, pričom výrobcovia evidovali pokles dopytu na domácom aj zahraničných trhoch. V treťom kvartáli sa nemecká ekonomika tesne vyhla skĺznutiu do recesie, keď posilnila iba o 0,1 %. Nemeckí exportéri pociťujú dopady krízy vo vzťahoch medzi Ruskom a Ukrajinou a v menšej miere na nich doliehajú aj konflikty v regióne Blízkeho východu.

Pokles aktivity vo francúzskom súkromnom sektore sa podľa osobitných údajov agentúry Markit tento mesiac zmiernil. Nové objednávky v službách však oslabili najviac za vyše rok, čo naznačuje, že podmienky v druhej najväčšej ekonomike eurozóny sa môžu v závere roka zhoršiť. Zložený index PMI pre Francúzsko posilnil na 48,4 bodu z októbrových 48,2 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy