Nový platobný štandard už budúci rok: Namiesto hesla stačí zosnímanie tváre, hlasu alebo tepu

, MasterCard Foto: SITA

Spoločnosť MasterCard vyvíja nový štandard zabezpečenia on-line platieb. Cieľom je obmedziť používanie hesiel, ktoré si ľudia musia pamätať. Firma preto testuje overenie identity zákazníka pomocou tváre, hlasu alebo tepu srdca.

On-line platby bez hesiel by podľa kartovej spoločnosti mali byť jednoduchšie a súčasne bezpečnejšie. "Všetci chceme platiť bezpečne, ale aj jednoducho tak, aby jedno nebolo na úkor druhého. Chceme identifikovať ľudí tým, čím sú, nie tým, čo si pamätajú. Človek si musí pamätať toľko hesiel, že to spotrebiteľov aj firmy zbytočne zaťažuje," uviedol Ajay Bhalla, riaditeľ divízie zabezpečovacích riešení spoločnosti MasterCard.

Nový bezpečnostný protokol by podľa firmy mohol byť prijatý už v budúcom roku a postupne tak nahradiť súčasný 3D Secure. Ak sa bude vyžadovať overenie platby, držitelia kariet sa už nebudú identifikovať statickým heslom, ktoré si musia pamätať, ale skôr niečím podobným jednorazovému heslu v kombinácii s biometrickými údajmi.

Firma preto podniká pilotné testy overenia držiteľov kariet pomocou aplikácií pre rozpoznávanie tváre alebo hlasu alebo pomocou zápästných pásikov, ktoré odpočítajú jedinečný srdcový rytmus držiteľa karty.

Rozvoj nových technológií súvisí aj s tým, ako sa platenie kartou integruje do platobných aplikácií v inteligentných telefónoch a tabletoch. Podľa tohtoročnej štúdie spoločnosti Juniper Research budú do roku 2018 platby mobilnými zariadeniami predstavovať 30 percent všetkého on-line maloobchodného predaja.

Súvisiace články

Aktuálne správy