Platba kartou: Dán či Fín ju využije päťkrát častejšie než Slovák

, Poštová banka Foto: SITA

Na jednu platobnú kartu u nás pripadá 29 platieb po 29 EUR. Za predchádzajúci rok došlo k medziročnému nárastu počtu transakcií uskutočnených všetkými platobnými kartami o viac než 11 %.

Pred 15 rokmi bola na Slovensku, ako v prvej krajine sveta, zrealizovaná prvá medzinárodná transakcia využívajúca novú bezpečnejšiu technológiu. Bola to karta s čipom. V súčasnosti už všetky platobné karty fungujú na tomto princípe. A tak ako sa posúva vpred technológia, narastá aj obľuba bezhotovostnej platby.

Ku koncu minulého roka bolo na Slovensku vydaných 4,79 mil. platobných kariet, čo je v prepočte približne jedna platobná karta na jedného obyvateľa vo vekovej kategórii 15+. Medziročne tak ich počet narástol o takmer 4,5 %. Rekordérmi sú v tomto smere Luxemburčania, kde na jedného obyvateľa pripadajú viac než tri platobné karty, čo je jednoznačne najviac v celej EÚ. Každá trinásta platba na Slovensku bola vlani vykonaná bezkontaktne. V súčasnosti túto technológiu využíva 45 % všetkých kariet a podľa predpokladov by ich podiel mal aj naďalej rásť.  

Podľa údajov Slovenskej bankovej asociácie došlo za predchádzajúci rok k medziročnému nárastu počtu transakcií uskutočnených všetkými platobnými kartami o viac než 11 % na 269,3 miliónov a ich objem dosiahol úroveň 17,2 mld. EUR (nárast o 3,3 %).

V priemere Slováci využívajú bankomat ročne osemnásťkrát a priemerná suma, ktorú si z neho odnášajú, predstavuje 132,2 EUR. Pri platení cez POS terminál využívame kartu častejšie, v priemere 29 krát za rok a u obchodníka tak zakaždým necháme priemerne 29 EUR. Vyplýva to z prepočtov Poštovej banky na základe údajov zverejnených Európskou centrálnou bankou.

Za priemerom Európskej únie ale Slováci v platení cez terminály výrazne zaostávajú. „Najaktívnejšími bezhotovostnými platcami sú Dáni a Fíni, ktorí dávajú svojej karte zabrať až približne päťkrát častejšie. Aktívnejší ako my sú aj všetci naši susedia z V4, avšak ani oni nedosahujú priemer EÚ28 na úrovni 50 bezhotovostných platieb za rok,“ uviedla Dana Vrabcová, analytička Poštovej banky.

Naopak, platbu v hotovosti preferujú Gréci. Tí využívajú svoju kartu pri platbách cez POS terminál najmenej, v priemere len štyrikrát za rok. Paradoxne priemerná suma pri takejto platbe predstavuje maximum spomedzi všetkých členských štátov v EÚ, a to 74,1 EUR. Najviac si Gréci na jeden šup odnášajú aj z bankomatu. Ten využívajú v priemere 14 krát ročne a do peňaženiek si z neho vkladajú viac než 217 EUR.

Najmenej si zo svojich účtov pri platbách kartou odpisujú obyvatelia pobaltských krajín. Hoci u obchodníkov nechávajú Estónci, Lotyši a Litovčania v priemere len menej ako 16 EUR, radia sa medzi národy, ktoré sa platiť kartou vôbec nezdráhajú. Samotní Estónci sú v tejto kategórii so svojimi 120 platbami ročne na jednu kartu po spomínaných Škandinávcoch tretí najaktívnejší.

Súvisiace články

Aktuálne správy