EÚ zvažuje, že Francúzsku udelí pokutu

Na vyslovenie stanoviska k rozpočtu má EK čas najneskôr do pondelka.

Predstavitelia EÚ uvažujú o tom, že Francúzsku udelia pokutu za to, že nedokázalo splniť ciele v oblasti rozpočtového deficitu. Ešte pred tromi týždňami sa zdalo, že Francúzsku trest nehrozí, keďže Európska komisia (EK) nevyužila možnosť žiadať okamžité zmeny v rozpočte na rok 2015. Na vyslovenie stanoviska k rozpočtu má EK čas najneskôr do pondelka.

Viacerí predstavitelia EÚ však jasne uviedli, že pokuta pre Francúzsko za nesplnenie stanovených rozpočtových cieľov je reálnou možnosťou. Pokuta by mohla dosiahnuť výšku až 5 mld. eur. Európske orgány môžu krajinám, ktoré neplnia rozpočtové ciele, udeliť pokutu až do výšky 0,2 % hrubého domáceho produktu (HDP). Stále však pokračujú rokovania smerujúce k tomu, aby sa Francúzsko pokute mohlo vyhnúť. Takýto trest by totiž mohol znamenať posilnenie nepriaznivých nálad voči EÚ. "Môže sa to skončiť tak aj tak,“ povedal jeden z predstaviteľov EÚ. Rozhodnutie o pokute by mohlo padnúť budúci týždeň, prípadne v ďalšom týždni.

Pravidlá EÚ vyžadujú, aby krajiny dosahovali rozpočtový deficit, ktorý nepresahuje hranicu troch percent HDP. Francúzsko sa zaviazalo, že tento cieľ splní už v roku 2013. Na dosiahnutie tejto hranice dostalo Francúzsko dva roky navyše. Paríž však avizuje, že stanovený cieľ nesplní ani v roku 2015.

Súvisiace články

Aktuálne správy