Najvyššiu priemernú hodinovú mzdu v EÚ mali vlani Dáni – 41,40 eura

Vlani dosiahla hodinová mzda v Nemecku, ktoré má najsilnejšiu ekonomiku v eurozóne, 31,30 eura. Portál Wall Street Journal Deutschland (WSJD) informuje, že Nemci sa ňou v dvadsaťosmičke umiestnili na ôsmej priečke. A ich pozícia sa voči roku 2012 nezmenila.
Vyššiu hodinovú mzdu mali vlani v Holandsku, Francúzsku, Belgicku či Švédsku. Peletón však viedlo Dánsko s priemernou hodinovou mzdou 41,40 eura.
Nemecko vo výške priemernej mzdy stále získava konkurenčnú výhodu z vývoja v minulom desaťročí. Spomedzi najvyspelejších európskych krajín totiž rástla najpomalšie. A tento trend pokračoval aj v prvom polroku tohto roku.
Nemecký Ústav pre makroekonomiku a konjunktúru (IMK) uviedol, že mzdy v krajine vzrástli medziročne o 1,1 %. Ich priemerný rast v EÚ však dosiahol 1,3 %. Šéf ústavu Gustav Horn uviedol, že priestor na rast miezd v krajine je pomerne veľký. Fakt by sa mal využiť v nadchádzajúcom kole mzdových rokovaní, ktoré sa uskutočnia na budúci rok. Profesor je známy podporou mzdových požiadaviek odborov.
Zamestnávateľské zväzy volajú po opatrnosti. Rezervu pre rast miezd by si chceli zachovať vo svojich rukách. Zamestnávateľské združenie BDA vo vyhlásení uviedlo, že potrebuje pokračovať v mzdovej politike, ktorá bude založená na raste produktivity, zostane pružnou a súčasne diferencovanou. Odbory musia zohľadniť zhoršenie výhľadu konjunktúry, oslabený objem objednávok a vzostup geopolitických rizík.

Súvisiace články

Aktuálne správy