Dopyt Ruska po amerických dlhopisoch klesol, no stále je významným investorom

Dopyt Ruska po amerických dlhopisoch v septembri klesol a krajina znížila ich hodnotu vo svojom portfóliu pod 118 miliárd USD. Uviedlo to tento týždeň americké ministerstvo financií, ktoré zverejnilo vývoj celkového dopytu zahraničných investorov po amerických dlhopisoch za mesiac september. Informovala o tom ruská agentúra TASS.
Podľa amerického ministerstva financií znížila Ruská federácia hodnotu amerických cenných papierov vo svojom portfóliu v septembri 2014 medzimesačne o 400 miliónov USD na 117,7 miliardy USD (94,05 miliardy eur). Naďalej si však udržala v rebríčku najväčších investorov do amerických dlhopisov 12. miesto.
Prvé miesto aj naďalej patrí Číne, ktorá vo svojom portfóliu drží americké dlhopisy za 1,26 bilióna USD, na druhom mieste je Japonsko. To objem dlhopisov znížilo v septembri na 1,23 bilióna USD. Ďalšími významnejšími investormi sú štáty Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), Belgicko, karibské štáty, Švajčiarsko, Taiwan, Británia, Hongkong či Luxembursko. Táto malá západoeurópska krajina je v investíciách do amerických cenných papierov tesne pred Ruskom na 11. mieste.
Celkovo však dopyt zahraničných investorov po amerických dlhopisoch v septembri oproti augustu klesol. Zatiaľ čo v auguste dosiahol 6,07 bilióna USD, v septembri to bolo 6,06 bilióna USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy