Ruský Big Mac index: Nedostatok pohánky ženie ceny hore, hrozí kríza

, iDnes Foto: SITA;ria.ru

Pohánka je v Rusku ukazovateľom sociálnej a hospodárskej situácie, tvrdí denník Vedomosti. A v poslednej dobe táto neodmysliteľná súčasť ruského jedálnička neustále zdražuje. Niekde sa dokonca predáva na prídel. Problémy vyvoláva neúroda, ale zrejme aj špekulanti, ktorí vytvárajú zásoby.

Ceny pohánky rastú od konca októbra v dôsledku zlej úrody na Urale a na Sibíri, hoci úrady uisťujú, že celoštátne je vraj pohánky dosť. Populárna potravina miestami vo veľkoobchodnej sieti podľa serveru newsru.com medzitým zdražela aj troj až štvornásobne, a tak sa zákazníci snažia predzásobiť, než sa zdraženie premietne aj do cenoviek v obchodoch. Špekuluje sa ale aj o tom, či paniku nešíria a ceny nevyháňajú do výšok sami výrobcovia.

V petrohradských supermarketoch reťazca Lenta sa objavilo oznámenie, že "v súvislosti s prípadmi skupovania pohánky s cieľom ďalšieho odpredaja za vyššie ceny zavádza firma obmedzenie predaja". Podľa hovorkyne reťazca sa obmedzenie týka len výrobkov, na ktoré aktuálne platí pre stálych klientov zľava: balenie o hmotnosti 900 gramov za 29,99 rubľov (asi 51 centov). "Na zákaznícku kartu si možno kúpiť maximálne päť balíčkov za deň. Žiadne iná obmedzenia nie sú," povedala hovorkyňa.

Podľa petrohradského servera fontanka.ru sa v druhom najväčšom ruskom meste prejavuje "pohánková horúčka", a to hlavne v diskontných sieťach. Iné obchodné reťazce tvrdia, že zvýšený dopyt doteraz nezaznamenali. Miestne úrady tvrdia, že kilogram pohánky v meste nad Nevou priebehu dvoch týždňov zdražel len nepatrne. Z 49,92 na 51,32 rubľa (asi z 0,85 na 0,88 eura). Celoštátne podľa štatistického úradu pohánka prvý novembrový týždeň zdražela o osem percent.

Vo veľkoobchode je však podľa médií zdraženie citeľnejšie, údajne z 20 rubľov na päťdesiat, a tak možno po vypredaní zásob čakať zdraženie aj na pultoch obchodov. V Altajskom kraji na Sibíri podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy už pohánka zdražela skoro na dvojnásobok a šéf regiónu dokonca vyzval obyvateľov, aby upustili od vytvárania zásob, vyvolávajúcich zvýšený dopyt a rast cien. Zdraženie zaznamenal aj Tatarstan a Baškirsko. V Smolensku podľa denníka Komsomolskaja pravda už pohánka stojí 65 rubľov (asi 1,11 eura), dvakrát toľko, ako pred dvoma týždňami, a obchodníci predpovedajú, že sa rast cien nezastaví.

"Pohánku možno v Rusku považovať za univerzálny ukazovateľ sociálnej a hospodárskej situácie," napísal v dnešnom redakčnom komentári hospodársky denník Vedomosti. Asi ako index Big Mac inde vo svete, avšak s tým rozdielom, že Rusko je nielen najväčší spotrebiteľ, ale aj najväčší výrobca pohánky. A tak v prípade neúrody nemožno výpadok rýchlo nahradiť dovozom, zatiaľ čo správy o nedostatku podnecujú dopyt a vznikajú "pohánkové krízy".

Súvisiace články

Aktuálne správy