Japonská centrálna banka ponechala uvoľnenú menovú politiku nezmenenú

Japonská centrálna banka BoJ oznámila, že ponecháva súčasnú uvoľnenú menovú politiku v platnosti s cieľom podporiť ekonomiku. Banka to uviedla po svojom dvojdňovom zasadnutí. Informovala o tom agentúra DPA.
Podľa Bank of Japan (BoJ) najmä v oblasti produkcie pretrvávajú problémy. Dôvodom je výrazný pokles dopytu, ktorý nasledoval po prudkom náraste pred 1. aprílom, teda dňom, keď sa v Japonsku zvýšila spotrebná daň z 5 na 8 %.
Vyhlásenie centrálnej banky nasledovalo len deň potom, ako japonský premiér Šinzó Abe odložil druhé zvýšenie spotrebnej dane o 1,5 roka a oznámil rozpustenie parlamentu a vypísanie predčasných volieb. Pôvodne sa počítalo so zvýšením dane na 10 % v októbri 2015, po rozhodnutí Abeho však k zvýšeniu dôjde až v apríli 2017. Premiér uviedol, že ekonomika nemá v súčasnosti dosť sily na zvládnutie ďalšieho zvýšenia spotrebnej dane.
Tretia najväčšia ekonomika sveta v 3. štvrťroku 2014 nečakane upadla do recesie, keď v období od júla do konca septembra medziročne klesla o 1,6 %. V predchádzajúcom kvartáli poklesla až o 7,3 %. Ekonomika Japonska tak skĺzla do recesie už tretíkrát za posledné štyri roky.

Súvisiace články

Aktuálne správy