Byť šťastný znamená mať niečo medzi príliš veľa a príliš málo

, pragcap Foto: SITA

Šťastie je celkom vágny pojem. Kým pre jedného môže znamenať všetko, pre druhého len biedu. Ale pri pohľade na moderný (konzumný) život určite dokážeme nájsť v rámci hospodárenia s peniazmi rozumnú rovnováhu.

Je jasné, že ak nemáte príjem ani žiadne úspory, bude váš život v menovej ekonomike veľmi zložitý, pretože všetci potrebujú nejaký zdroj aj na minimálne nevyhnutné výdavky. To znamená, že mať nejaké peniaze, alebo prístup k peniazom je nevyhnutnou súčasťou dosiahnutia určitého stupňa "šťastia". Inými slovami, peniaze, musia byť aspoň čiastočne v pozitívnej korelácii s pocitom "šťastia".

 
Dobre, takže potrebujeme peniaze, aby sme mohli zaplatiť za bývanie, jedlo, oblečenie, a pod. Ale všimnite si v grafe niečo zaujímavé. Tak ako stúpa miera pocitu šťastia, zisťujete, že to, čo vás bude pravdepodobne napĺňať, asi nebudú nutne veci, ktoré si dokážete kúpiť za peniaze. Peniaze vám môžu pomôcť v procese vzostupu a slávy, ale nepomôžu vám s vecami, ako je morálka, zmysel, dôvera, priateľstvo, rodina, intimita a podobne. V skutočnosti sú peniaze často v negatívnej korelácii s týmito vecami.

Nebolo by určite správne tieto skutočnosti generalizovať, veď vieme, že sú aj ľudia, ktorí keď dokážu zarobiť viac, cítia sa šťastnejší. Je predsa pravda, že s väčším množstvom peňazí získavate akúsi istotu. Vyššie príjmy a finančné zabezpečenie robí život oveľa jednoduchším. Inými slovami, je oveľa jednoduchšie pracovať na udržiavaní priateľstva, či venovať sa rodine, ak máte o spodnú časť pyramídy celkom pekne postarané. Ale dá sa na to pozrieť aj z iného uhla. Ak pyramídu otočíme, peniaze berieme ako liek na všetko. A to môže viesť k zanedbávaniu vecí, na ktorých skutočne záleží. Čoraz rýchlejší rast príjmov povedie pravdepodobne ku klesajúcej miere osobného šťastia.

Ďalšou zaujímavosťou je ako sa hodnoty menia počas života. Čím je človek starší, tým viac rozmýšľa nad tým, či je šťastie naozaj o tom "mať všetko." Veď "mať všetko" prináša aj väčšiu záťaž a tlak prostredia. Namiesto toho sa zdá, že byť šťastný dokážete byť niekde v strede, nemať priveľa, ani príliš málo. A keď dosiahnete túto rovnováhu, môžete sa začať sústrediť na všetky tie nehmotné veci. Hoci sa nehmotným majetkom susedom pochváliť nedokážete, raz určite pochopíte, že práve toto vám prinesie väčší pocit šťastia v dlhodobom horizonte.

Súvisiace články

Aktuálne správy