Zarážajúca skutočnosť: Na Slovensku máme 19 500 moderných otrokov

Viac ako 35 miliónov ľudí po celom svete žijú ako otroci, tieto šokujúce údaje zverejnila Walk Free Foundation na základe údajov zo 167 krajín. Do kategórie otroctvo započítala obchodovanie s ľuďmi, nútené práce aj domáce násilie. Za otrokov sa tak považujú nielen sexuálne pracovníčky, ktoré sú k takejto práci nútene v zahraničí, ale aj obete šikany.

Pri pohľade na náš región je v prvej trojke Bulharsko, Česká republika a Maďarsko. Slovensko je piate, v globálnom indexe sa odhaduje, že u nás žije asi 19 500 novodobých otrokov.

Viac ako 60 percent svetových otrokov nájdeme v dvoch krajinách. V Indii je ich 14 miliónov, v Číne 3,2 milióna. V Pakistane 2 milióny, 1,2 milióna v Uzbekistane, v Rusku 1 milión. V absolútnych číslach je na tom najhoršie oblasť juhovýchodnej Ázie. V Európe počet obetí dosahuje 1,6 percenta, na Slovensku 0,36 percenta.

"Všeobecne sa verí, že problém otroctva už patrí minulosti, alebo existuje len v chudobných, vojnou zničených krajinách. Novodobé formy otroctva sú prítomné vo všetkých krajinách. Všetci sme za tento stav zodpovední, ako aj za bolesť spôsobenú našim blížnym," povedal Andrew Forrest, zakladateľ WFF pre Guardian. Ako dodal, prvým krokom v boji proti otroctvu je zhodnotenie situácie. Na základe údaje musia "vlády, firmy a neziskové organizácie konať spoločne, aby sa natrvalo odstránilo vykorisťovanie ľudí."

V čele boja proti otroctvu sú podľa štúdie krajiny ako Austrália, Rakúsko, Veľká Británia, Gruzínsko, Holandsko, Írsko, Nórsko, Švédsko, Švajčiarsko a USA. Britský premiér David Cameron vo svojom prejave nedávno zdôraznil najmä to, že "zločinci ťahajú svoje obete cez pol sveta, aby žili a pracovali v tých najhorších podmienkach, ako zvieratá." Preto chce tamojší parlament presadiť zákon ohľadom moderného otroctva. Ten je podľa WFF dobrý, ale v niekoľkých prípadoch potrebuje ešte viac pritvrdiť. Obzvlášť dôležití je podľa WWF zvýrazniť, že aj podnikateľská sféra môže prijať opatrenia proti všetkým formám otroctva.

Súvisiace články

Aktuálne správy