Draghi v Európskom parlamente pripustil možnosť výkupu štátnych dlhopisov

, ČTK,CNBC Foto: SITA

Výkonná rada Európskej centrálnej banky zostáva jednotná a jej členovia sa zhodujú, že ak to bude potrebné, mala by banka pristúpiť k ďalším nekonvenčným opatreniam na podporu európskeho hospodárstva. V pondelok to v Európskom parlamente vyhlásil guvernér ECB Mario Draghi. Takéto opatrenia by podľa neho mohli zahŕňať aj nákupy vládnych dlhopisov.

Draghi okrem iného povedal, že nedávno prijaté opatrenia Európskej centrálnej banky na podporu ekonomiky eurozóny sa už začínajú pozitívne prejavovať, banka je ale pripravená urobiť viac. "Pozorujeme prvé signály, že naše opatrenia na podporu úverovej aktivity prinášajú hmatateľný úžitok," povedal Draghi podľa agentúry Reuters a dodal, že je potrebné dať im viac času. Šéf ECB konštatoval, že ekonomická dynamika eurozóny tento rok zoslabla, avšak kroky ECB a reformy v členských krajinách by mali viesť budúci rok a v roku 2016 k miernemu oživeniu.

Rada ECB je podľa Draghiho jednomyseľne odhodlaná použiť ďalšie nekonvenčné nástroje na podporu ekonomiky, ktoré budú v rámci jej mandátu. "Ďalšie nekonvenčné opatrenia môžu zahŕňať nákupy rôznych aktív a jedným z nich sú aj štátne dlhopisy," povedal Draghi.

O možnosti nakupovať ďalšie typy aktív vrátane štátnych dlhopisov v pondelok hovoril aj člen riadiaceho výboru ECB Yves Mersch.

Je to zaujímavé, pretože v mandáte ECB priame nákupy dlhopisov členských krajín eurozóny nie sú. Podobný krok nepochybne aktuálne nemá podporu Nemecka a niektorých ďalších členských krajín menovej únie. ECB nakupovala už za dlhovej krízy eurozóny na sekundárnom trhu dlhopisy ohrozených krajín. Takéto kroky ale vyvolali spory a narazili na odpor nemeckých členov banky.

Včerajší komentár Draghiho prichádza necelé tri týždne pred decembrovým zasadnutím ECB, na ktorom banka zverejní svoju novú prognózu inflácie a ekonomického rastu v EMU. Napríklad analytici z BNP Paribas sa domnievajú, že ECB na decembrovom zasadnutí ohlási spustenie programu nákupu štátnych dlhopisov, čo by bola silne negatívna správa pre euro.

ECB v septembri znížila úrokové sadzby na nové rekordné minimá a ponúkla komerčným bankám lacné štvorročné pôžičky. Oznámila tiež program nákupov krytých dlhopisov a cenných papierov krytých prevažne úvermi (ABS). Chce tým podporiť oživenie stagnujúcej ekonomiky eurozóny a odvrátiť riziko deflácie. Pomocou nákupov cenných papierov ECB uvoľňuje nové peniaze bankám, ktoré ich budú môcť použiť na úvery.

Rovnako v pondelok ECB oznámila, že za posledný týždeň odkúpila zaistené dlhopisy za 3 miliardy eur, čo znamená, že v súčte za 6 týždňov zatiaľ kúpila dlhopisy za 10,485 miliardy EUR. Takýmto tempom by sa na uvažovaný asi bilión eur celkového objemu odkupov dostala za 6 rokov. Je ale pravda, že v posledných troch týždňoch bol priemerný objem odkupov okolo 2,7 miliardy, tempo sa teda zvýšilo.

Ešte v decembri 2011 dostal Mario Draghi na tlačovej konferencii otázku, prečo je pre ECB nemožné postupovať podobne ako Fed alebo Bank of England, konkrétne prečo nepomáha európskym krajinám priamejšie, a to masívnymi nákupmi štátnych dlhopisov. Jeho vtedajšia odpoveď je vo svetle súčasnosti úsmevná aj varovná zároveň. "Je tu zmluva o ECB a tá jasne hovorí, čo je náš primárny mandát. Je to cenová stabilita. Zmluva zakazuje monetárne financovania. V niektorých krajinách, ktoré stáli pri zrode menovej únie, národne banky financovali štátne rozpočty. Dopady tohto konania dnes vidíme."

Súvisiace články

Aktuálne správy