Bude Japonsko znova v problémoch?

Japonsko včera zverejnilo výsledky HDP, ktoré výrazne sklamali investorov a analytikov. Kvartálne HDP skončilo na -0.4% verzus konsenzus +0.5% a minulý výsledok -1.8%. Ročná zmena na -1.6% a minulý výsledok -7.1%. Krajina tak oficiálne spadla do recesie. Môže za to hlavne zvyšovanie daní.

Bank of Japan sa minulý mesiac rozhodla, že zvýši objem QQE o 10 bln. Jenov až na celkovú úroveň okolo 80 bln. Jenov mesačne. Centrálna banka tak bude monetizovať celý objem dlhu, vydaného Japonskom. Úplná monetizácia dlhu v minulosti nikdy neskončila dobre, ale this time its different, right? Na Japonskom dlhopisovom trhu sa už ani lístok nepohne. Krajina, ktorá je najzadlženejšou na svete má absolútne nelikvidný dlhopisový trh, pretože investori nie sú ochotní dlhopisy držať pri tak nízkom yielde a tak tu zostáva len pár obchodníkov a samozrejme, BoJ ako najväčší hráč.

Source: Bloomberg

Japonský jen slúži ako mena na Carry Trades a cez oslabovanie jenu je ťahaný rast akcií. Kroky BoJ tak cielene vedú k oslabeniu jenu, čo je pozitívne pre býky na akciách. Japonský Nikkei sa po rozšírení QQE dostal na nové swingová minimá a USDJPY vzrástol na dlhoročné maximá. BoJ tak veľmi výrazne podporuje rast akcií, pokles výnosov na dlhopisoch a oslabovanie jenu. Na ekonomike to však nie je vidno a tá stagnuje, až klesá. Otázne tak je, k čomu smeruje tento monetárny experiment Japonskej centrálnej banky, no očividne k ničomu pozitívnemu (ak neberieme do úvahy umelý rast akcií). Japonsko tak môže mať o chvíľu na rováši veľké problémy…

Source: Bloomberg

Súvisiace články

Aktuálne správy