Skupina Vienna Insurance Group dosiahla zisk 140 mil. eur

Najväčší poisťovateľ na rozvíjajúcich sa trhoch strednej a východnej Európy vykázal rast zisku pred zdanením o 27 %

Rakúska poisťovacia skupina Vienna Insurance Group (VIG) dosiahla v treťom kvartáli rast zisku pred zdanením o 27 % na 140 mil. eur. Najväčší poisťovateľ na rozvíjajúcich sa trhoch strednej a východnej Európy o tom informoval v utorok. Hrubé poistné posilnilo o 1,7 % na 2,06 mld. eur a kombinovaný ukazovateľ, ktorý porovnáva náklady a škodovosť s predpísaným poistným, sa znížil na 97,2 % z úrovne 102,3 % v rovnakom kvartáli vlaňajška. Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, prognózovali zisk pred zdanením 145 mil. eur, hrubé poistné vo výške 2,07 mld. eur a kombinovaný ukazovateľ na úrovni 96,6 %.

Skupina zároveň informovala, že jej zisk pred zdanením v období januára až septembra posilnil o 36 % na 431 mil. eur a hrubé poistné dosiahlo úroveň 7,04 mld. eur. Zisk spoločnosti pred zdanením na trhoch strednej a východnej Európy vzrástol za deväť mesiacov o 9,5 %, pričom práve tieto trhy generujú viac ako polovicu zisku poisťovacej skupiny. Zisk firmy v Rumunsku dosiahol v sledovanom období 2,6 mil. eur, zatiaľ čo sa jej podnikanie v Bosne a Hercegovine prepadlo do straty pre dôsledky prírodných katastrof. Firma tiež informovala, že v Taliansku pokračovala v konzervatívnej politike tvorby rezerv. Pod vplyvom jednorazových položiek v Taliansku a v Rumunsku zisk VIG pred zdanením vlani klesol o 37 % na 355,1 mil. eur.

Na Slovensku pôsobia tri koncernové poisťovne skupiny Vienna Insurance Group, a to Kooperativa, Komunálna poisťovňa a Poisťovňa Slovenskej sporiteľne.

Súvisiace články

Aktuálne správy