Predaje áut v Európe rástli v októbri už štrnásty mesiac v rade

Predaje áut v Európe v októbri vzrástli už štrnásty mesiac v rade po šesťročnom prepade, zostávajú však aj naďalej nižšie v porovnaní s úrovňou pred finančnou krízou. K rastu prispelo najmä zvýšenie dopytu po automobiloch na siedmich hlavných trhoch z desiatich. Počet registrácií vozidiel v EÚ a v rámci krajín Európskeho združenia voľného obchodu (EFTA) sa v sledovanom mesiaci medziročne zvýšil o 6,2 % na 1,113 mil. automobilov. Vyplýva to z údajov, ktoré v utorok zverejnila Európska asociácia výrobcov vozidiel ACEA.

Ako ďalej asociácia informovala, predaje automobilov v Nemecku, ktoré je najväčším automobilovým trhom v Európe posilnili o 3,7 % na 275 320 vozidiel a vo Veľkej Británii sa zvýšili o 14,2 % na 179 714 áut. Predaje automobilov vo Francúzsku však oslabili o 3,8 %, čo je odzrkadlením takmer stagnujúceho rastu druhej najväčšej ekonomiky eurozóny.

V októbri sa počet predaných vozidiel značky Volkswagen zvýšil o 6,9 % a automobilka PSA Peugeot Citroen zaznamenala rast vo výške 1,1 %. Počet registrácii automobilov BMW posilnil o 9,4 % a spoločnosti Daimler o 2,2 %. Predaj automobilov koncernu General Motors však oslabil o 5,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy