Biotika za tri kvartály tohto roku v zisku 2,2 mil. eur

Zisk výrobcu liekov medziročne klesol o 300 tis. eur.

Farmaceutická spoločnosť Biotika a.s. Slovenská Ľupča dosiahla za prvé tri kvartály tohto roka lepší hospodársky výsledok, ako pôvodne očakávala. Jej zisk sa ku koncu septembra vyšplhal na 2,2 mil. eur, čo je o 460,5 tis. eur viac, ako boli jej plány. V porovnaní s rovnakým období minulého roka však jej zisk klesol o 300 tis. eur.

Ako spoločnosť konštatuje v predbežnom vyhlásení, výsledok bol pozitívne ovplyvnený výnosmi z rozdielu medzi menovitou hodnotou a nákupnou cenou vlastných akcií pri znižovaní základného imania. Akcionári schválili zníženie základného imania koncom septembra, a to pre umorenie vlastných akcií spoločnosti v počte 81 tisíc kusov v celkovej hodnote 2,7 mil. eur , vzatím vlastných akcií z obehu.

„Výroba už zabehnutého sortimentu substancií a humánnych produktov prebieha v uvedenom období podľa plánovaných parametrov,“ uvádza Biotika vo vyhlásení. Spoločnosť i v roku 2014 pokračuje v nových projektoch, hovorí aj o veľkej zmluvnej výrobe nového produktu. Úspešné zavedenie týchto projektov podľa farmafirmy umožní lepšie využitie existujúcich výrobných kapacít a tým aj lepšie ekonomické výsledky. Cieľom Biotiky je pre tento rok dosiahnuť zisk vo výške 2,9 mil. eur.

Biotika bola založená v roku 1953 ako nový výrobca penicilínu s cieľom zabezpečiť potreby pre vtedajšie Československo. V roku 1992 sa pretransformovala na akciovú spoločnosť. Firma je dnes známa ako na Slovensku, tak i v Česku výrobou humánnych i veterinárnych liečiv. Podiel exportu spoločnosti tvorí približne 80 % z celkového obratu.

Súvisiace články

Aktuálne správy