Zlý vtip? Ekonómovia prinášajú ekonomike bilióny dolárov

, Noahpinion

Robert Litany vo svojej knihe Trillion Dollar Economists tvrdí, že ekonómovia zarobili americkej ekonomike minimálne bilión dolárov, pravdepodobne ale oveľa viac. Z dlhého radu vtipov a kritiky týkajúcich sa tejto profesie by sme k podobnému pohľadu došli len ťažko.

Litany ale starostlivo vysvetľuje, ako ekonómovia počas posledných päťdesiatich rokov prispeli k zmenám v podnikateľskom sektore, ktoré priniesli obrovské výhody firmám aj spotrebiteľom. Myšlienky ekonómov sú totiž pretkané celým hospodárstvom, vrátane internetových firiem a športu. Napríklad internetové retailové firmy existujú vďaka tomu, že v predchádzajúcich desaťročiach ekonómovia presvedčili vládu, aby obmedzila reguláciu cien a systému prepravy. K tomu tlačili na rozbitie telekomunikačných monopolov, ktoré by inak rozvoju internetu pravdepodobne bránili.

Ekonomický výskum stál tiež za rozvojom internetových aukcií či ropného boomu v USA. Ten ťažil z toho, že ekonómovia tlačili na ukončenie regulácie sektora ťažby ropy a plynu. Investori, ktorí nakupujú indexové fondy a iné finančné produkty, zase môžu byť vďační finančným ekonómom. Zdá sa pritom, že Litany celkové prínosy ekonómov rozdeľuje na dve kategórie: Prvú z nich môžeme nazvať "technologické aplikácie" a druhú "ekonomická politika". Pridal by som tretiu, ktorej môžeme hovoriť jednoducho "nápady".

Ekonómovia pomáhali pripraviť verejnosť na príchod neoliberalizmu v osemdesiatych a deväťdesiatych rokoch. Neoliberalizmus sebou nesie určité náklady, ale samozrejme aj prínosy. Celkovo som veľmi rád, že sme sa jeho cestou vydali, pretože som videl, ako vyzerá alternatívna cesta (Japonsko). Ekonómovia našu cestu uľahčili tým, že sa v podstate stali vierozvestcami slobodného trhu. Často to sebou nieslo ignorovanie problémov, ako sú vonkajšie vplyvy či verejné statky, ale určitých zjednodušení asi bolo treba. Ekonómovia ubezpečovali, že síce budú zničené niektoré pracovné miesta, ale viac ich bude vytvorených. Teraz táto rola ekonómov končí a začínajú hovoriť o tom, ako napraviť pochybenia trhu, ktoré bolai v osemdesiatych rokoch zanedbávané.

Najviac by ma teraz zaujímalo, aká bude hlavná úloha ekonómov v budúcnosti. Vždy som sa domnieval, že na dôležitosti bude naberať mikroekonómia. Technologické firmy sa totiž budú snažiť o čoraz väčšie využitie myšlienok v oblasti teórie aukcií a podobne. Zároveň si myslím, že ekonomická politika postupne ustúpi do pozadia, pretože boom liberalizácie je pri konci. V neposlednom rade by ma zaujímalo, či sa posunieme od jednoduchej regulácie k regulácii rozumnej. K určitému posunu už došlo, napríklad v oblasti emisných kvót.

Autorom je ekonóm Noah Smith.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy