Medzinárodná spolupráca v boji s únikmi by sa mala zlepšiť

Finančné riaditeľstvo SR a Generálne finančné riaditeľstvo Českej republiky uzavreli dohodu o priamej výmene informácií v oblasti dane z pridanej hodnoty.

Spolupráca a medzinárodná výmena informácií v boji proti daňovým podvodom medzi Slovenskom a Českou republikou, ale aj ďalšími krajinami regiónu, by sa mala zlepšiť. Pomôcť tomu majú aj dva dokumenty, ktoré boli vo štvrtok podpísané v Bratislave v rámci Vyšehradskej konferencie organizovanej Finančným riaditeľstvom SR. Ide o Dohodu o priamej výmene informácií v oblasti DPH medzi Finančným riaditeľstvom SR a Generálnym finančným riaditeľstvo Českej republiky a o Spoločnú deklaráciu o potrebe zintenzívnenia vzájomnej spolupráce v colnej a daňovej oblasti.

„Slovenská republika je v súčasnosti predsedníckou krajinou Vyšehradskej štvorky a Finančné riaditeľstvo SR sa rozhodlo využiť túto príležitosť a zorganizovať Vyšehradskú konferenciu so snahou vyzdvihnúť potrebu úzkej regionálnej spolupráce, a to nielen v rámci krajín V4, ale vrátane Rakúska, Slovinska a Chorvátska,“ informovala finančná správa. Prostredníctvom takejto úzkej spolupráce podľa nej bude v krajinách regiónu možné dosiahnuť ešte účinnejší boj proti daňovým a colným únikom, zvýšiť nielen výber daní pre samotné krajiny a cla pre Európsku úniu, ale v konečnom dôsledku pomôcť z úrovne štátu eliminovať výskyt vysoko rizikových a podvodných podnikateľských subjektov.

Konferencia podľa finančnej správy tiež vytvorila príležitosť identifikovať spoločné problémy v oblasti daní a ciel, možnosti pre čo najintenzívnejšiu vzájomnú spoluprácu na ich riešenie. „Odborníci finančnej správy spoločne so zahraničnými partnermi prostredníctvom tém konferencie hľadajú možnosť spoločného postupu v oblasti predchádzania karuselových (DPH) podvodov, podvodov pri určovaní colnej hodnoty, boja s daňovými únikmi pri minerálnych olejoch, ako aj v oblasti medzinárodného zdaňovania,“ informuje finančná správa.

Súvisiace články

Aktuálne správy