Rast ruskej ekonomiky sa spomalil

V treťom štvrťroku sa ruské hospodárstvo medziročne zväčšilo o 0,7 % po raste o 0,8 % v druhom kvartáli

Ruský hrubý domáci produkt (HDP) v treťom štvrťroku medziročne posilnil o 0,7 %. Tempo rastu hospodárstva krajiny sa tak spomalilo, keďže v druhom štvrťroku HDP medziročne stúpol o 0,8 %. Vyplýva to z predbežných údajov, ktoré vo štvrtok zverejnil ruský štatistický úrad. Ekonómovia, ktorých v závere októbra vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, predpokladali, že za celý tento rok ruské hospodárstvo vzrastie iba o 0,3 %.

Ekonómovia sú ešte pesimistickejší, pokiaľ ide o perspektívu ruského hospodárskeho rastu v najbližších dvanástich mesiacoch. Západné sankcie, prísnejšia menová politika a nižšie ceny ropy podľa nich môžu ekonomiku Ruska zatlačiť do recesie. Výrazný negatívny vplyv má aj nedostatok zahraničných investícií. Analytici oslovení agentúrou Reuters predpovedajú, že ruský HDP sa v štvrtom kvartáli tohto roka medziročne zmenší o 0,6 %, v prvom štvrťroku budúceho roka podľa nich oslabí o 0,3 % a v druhom kvartáli 2015 sa HDP krajiny zmenší o 0,1 %.

„Celkový obraz je taký, že ruská ekonomika stagnovala počas najlepšej časti roka,“ povedala Liza Ermolenková, analytička Capital Economics pre nové trhové ekonomiky. „Očakáva sa, že v štvrtom kvartáli sa situácia zhorší, keďže domáci dopyt a investície sa naďalej spomaľujú,“ dodala.

Súvisiace články

Aktuálne správy