Európe hrozí stratená dekáda, kroky ECB už nestačia

, ČTK; The Economist Foto: SITA

Európske úrady musia posilniť snahu o odvrátenie hospodárskeho útlmu v regióne, pretože kroky Európskej centrálnej banky na podporu ekonomiky samy o sebe nestačia. Povedal to americký minister financií Jack Lew. Varoval, že Európe hrozí "stratená dekáda" nízkeho rastu.

"Ako ukazuje posledný vývoj ekonomiky, samotné kroky ECB nie sú k obnoveniu zdravého rastu dostatočné," povedal Lew. "Sú potrebné rozhodné opatrenia národných úradov a ďalších európskych inštitúcií na zníženie rizika, že sa tento región prepadne do výraznejšieho útlmu," dodal. Lew tiež uviedol, že európske krajiny by mali k podpore ekonomiky používať kombináciu rozpočtových, menových a štrukturálnych opatrení.

ECB v posledných mesiacoch v snahe o podporu hospodárskeho rastu a odvrátenie deflácie znížila úrokové sadzby na nové rekordné minimá, ponúkla komerčným bankám lacné úvery a začala nákupy niektorých cenných papierov. Šéf ECB Mario Draghi zopakoval, že banka je v prípade potreby pripravená uskutočniť ďalšie nekonvenčné opatrenia na podporu ekonomiky a že bude naďalej držať úrokové sadzby na nízkej úrovni. Rovnako však upozornil, že vplyv samotnej menovej politiky centrálnej banky na ekonomiku je obmedzený. Draghi preto vlády k podpore investícií a k štrukturálnym reformám potrebným na posilnenie konkurencieschopnosti a zníženie nezamestnanosti.

Eurozóna sa vlani vymanila zo svojej najdlhšej recesie, ktorá trvala rok a pol. Pred niekoľkými mesiacmi už investori nadobudli optimistickejší pocit z eurozóny. V júli si napríklad grécka vláda mohla požičať peniaze s úrokovou sadzbou 6 %, čo je úplne iné číslo, ako v roku 2012 (40 %). Hospodársky rast v prvom štvrťroku 2014 dosiahol na ročnej báze úroveň 1,2 %. Nie je to síce veľký rast, ale predsa.

To sa všetko sa ale zmenilo a v súčasnej dobe existujú vážne obavy, že eurozóna sa kvôli slabým ekonomickým údajom ocitne opäť v recesii. Na európsku ekonomiku majú negatívny vplyv okrem iného sankcie súvisiace s ukrajinskou krízou. Iba Litvu, ktorá sa pripojí k eurozóne v prvý deň roku 2015, a Írsko čaká počas budúceho roka masívnejší rast.

Odborníci varujú, že spoločná mena 18 členov klubu môže spadnúť do deflácie. Inflácia v októbri klesla na 0,4 %,  čo je výrazne pod inflačným cieľom Európskej centrálnej banky o takmer 2 %. Okrem iného deflácia znamená horšie znášanie dlhu. Sedem krajín eurozóny má veľmi čiernu predpoveď. Pomer verejného dlhu k hrubému domácemu produktu sa v budúcom roku vyšvihne na viac než 100 %.

Podiel zlých úverov rastie v Portugalsku, Taliansku aj Grécku. Aj keď ECB prijala opatrenia na podporu rastu ako je zníženie úrokovej sadzby na 0,05 %, či nákup krytých dlhopisov, mali by to byť vlády, ktoré k tomu majú ešte priestor, ktoré využijú rozpočtovú politiku na podporu dopytu. Tlaku na zvýšenie vládnych výdavkov v poslednej dobe čelí najmä Nemecko, ktoré je najväčšou ekonomikou v Európe. Ak by sa naplnili predpovede Európskej komisie, Slovensko do roku 2016 čaká slušný rast.


 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy