Ekonomika eurozóny by mohla rásť menej, ako sa očakáva

Ekonómovia, akademici a prognostici, ktorí sa zúčastnili v prieskume Európskej centrálnej banky, predpokladajú v budúcom roku rast hospodárstva eurozóny o 1,2 %, hoci doteraz prognózovali jeho rast o 1,5 %

Rast ekonomiky eurozóny by mohol byť pomalší, ako sa očakávalo. Vyplýva to z názorov 61 ekonómov, akademikov a iných prognostikov, ktorí sa zúčastnili v prieskume Európskej centrálnej banky (ECB). Banka vo štvrtok informovala, že respondenti predpokladajú v budúcom roku posilnenie ekonomiky Európskej menovej únie o 1,2 %, hoci doteraz prognózovali jej rast o 1,5 %. Zároveň očakávajú infláciu v eurozóne v budúcom roku na úrovni 1 % a v roku 2016 vo výške 1,4 %. Ich predošlá predikcia rátala s infláciou v budúcom roku vo výške 1,2 % a v roku 2016 na úrovni 1,5 %.

„Za rozhodne najväčšie riziko respondenti označili geopolitické napätie, hlavne na Ukrajine a Rusku, ale aj na Blízkom východe,“ uviedla ECB v správe o prieskume. Názor ekonómov, akademikov a ďalších prognostikov trhy pozorne sledujú ako ukazovateľ toho, aký vývoj inflácie ECB očakáva. Šéf ECB Mario Draghi v stredu uviedol, že banka ponechá úroky na nízkej úrovni a je pripravená na dodatočné nekonvenčné opatrenia v menovej politike, ak inflačné očakávania neposilnia.

Medzinárodný menový fond v stredu upozornil na riziká ekonomického rastu eurozóny. Zároveň vyzval Európsku centrálnu banku, aby konala, ak by ceny v menovej únii naďalej oslabovali. Októbrová medziročná inflácia v eurozóne bola na úrovni 0,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy