MMF varuje pred rizikami ohrozujúcimi ekonomiku eurozóny

Medzinárodný menový fond (MMF) varuje pred rizikami ohrozujúcimi ekonomiku eurozóny. Jej rast môže byť ešte nižší, než už aj tak zdržanlivé prognózy. Fond tiež vyzval Európsku centrálnu banku (ECB), aby prijala ďalšie opatrenia, ak bude inflácia pokračovať v poklese. Informovala o tom agentúra Reuters.
Celý rad slabých októbrových makroekonomických údajov vzbudil pochybnosti, či tempo rastu ekonomiky eurozóny dosiahne tento rok prognózovaných 0,8 % a na budúci rok 1,3 %, uviedol MMF vo svojej v stredu (12. 11.) zverejnenej správe pre víkendový summit skupiny rozvinutých a rozvíjajúcich sa ekonomík G20. Fond už vo svojej v októbri zverejnenej predpovedi znížil svoje rastové očakávania pre eurozónu.
MMF privítal rozhodnutie ECB držať úrokové sadzby nízko a napumpovať viac peňazí do bankového systému. ECB by podľa fondu mala byť pripravená prijať ďalšie opatrenia na uvoľnenie menovej politiky, a to vrátane nákupu štátnych dlhopisov, ak sa nezlepší inflačný výhľad a inflačné očakávania budú ďalej klesať.
Varovanie MMF je ozvenou obáv medzinárodných politikov a ekonómov, že Európa nedokáže naštartovať oživenie svojho hospodárstva. Eurozóna je na pokraji recesie. V piatok (14. 11.) sa očakáva zverejnenie správy o vývoji hrubého domáceho produktu (HDP) menovej únie. Experti počítajú s 0,1-% zvýšením HDP rovnakým ako v predchádzajúcich troch mesiacoch.
Spotrebiteľské ceny v eurozóne sa v priebehu uplynulých 12 mesiacov zvýšili len o 0,4 %. ECB garantuje cenovú stabilitu pri inflácii tesne pod dvoma percentami.
MMF tiež varoval pred rizikami spojenými s geopolitickými krízami na Ukrajine a Blízkom východe a korekciami na finančnom trhu z dôvodu rozdielneho smerovania menových politík veľkých centrálnych bánk.

Súvisiace články

Aktuálne správy