Zmena rétoriky: Bude v Rusku dolár zakázanou menou?

, FTAlphaville Foto:SITA

Keď sa v marci dal kúpiť jeden dolár za 36 ruských rubľov, Kremeľ sa snažil ohroziť americkú menu rečami o tom, že dolár už nebude hlavnou súčasťou jeho menových rezerv. Rusi tým chceli donútiť USA, aby upustili od plánovaných sankcií. Táto propaganda ale mohla ovplyvniť len tých, ktorí nechápu, kto vlastne v tejto menovej oblasti závisí na kom.

Ruská závislosť na dolároch sa dá len ťažko označiť za Achillovu pätou Spojených štátov. Naopak, ide o slabé miesto Ruska.

Teraz sme sa posunuli o osem mesiacov dopredu, za dolár dostaneme 45 rubľov. A je celkom jasné, že ak niektorá krajina čelí menovej kríze, snahou o pošpinenie aktíva, ktorého si všetci ostatní cenia, si len uškodí. Ruská vláda tak prišla s inou stratégiou. Tá je niekedy nazývaná "španielskou obranou" a jej základom je útok proti "zlým špekulantom", ktorí môžu za prudký pokles kurzu meny a tiež za prepad celej ekonomiky.

"Problém spočíva samozrejme v tom, že Rusko nemá neobmedzenú zásobu dolárov,“uviedol k súčasnému vývoju v Rusku Louise Valentin zo SEB. Valentin tvrdí, že devízové intervencie (ukončené oznámením o zavedení free float režimu) nie sú víťaznou stratégiou, podobné kroky totiž môžu maximálne poskytnúť určitý čas.

 Barack Obama a Dmitrij Medvedev
Podľa nášho názoru je jediným spôsobom, ako efektívne brániť menu, prudké zvýšenie sadzieb. K nemu ruská centrálna banka (zatiaľ) neprikročila a intervencie maximálne spomalili oslabovanie rubľa. Centrálna banka správne odhaduje, že rubeľ bol predtým príliš silný a teraz ho zámerne necháva oslabiť. Navyše nechce zvyšovať sadzby, aby neohrozila jediný zdroj rastu, ktorým je spotreba domácností. Pokiaľ ale dôjde k nasledujúcemu, bude to mať potenciálne hyperinflačný efekt.

V Rusku sa totiž teraz hovorí o tom, že bude zakázané používanie dolárov. V Dume už bol predložený návrh príslušného zákona. Ak bude schválený, Rusi budú musieť uzavrieť svoje dolárové účty v ruských bankách, a to do jedného roka. Doláre si budú musieť vymeniť za ruble alebo meny iných krajín. Inak budú ich účty zmrazené a dolárová hotovosť bude zabavená políciou či inými vládnymi inštitúciami. Doláre potom už nebude možné získať. Netýka sa to však centrálnej banky, vlády, ministerstiev zahraničia a financií, či rozviedky.

Autorom je Izabella Kaminska, FTAlphaville

Súvisiace články

Aktuálne správy