Už je to tu: Musíte platiť za to, že máte v banke peniaze!

, bloomberg Foto: SITA

Po kríze, v čase nízkych úrokových sadzieb, je lepšie byť dlžník ako veriteľ. Zo všetkého najhoršie však je, ak sa rozhodnete sporiť. Niečo podobné sme už zažili v roku 2012, kedy investori opúšťali euro a ukladali svoje peniaze v iných menách.

Od júna, keď ECB v snahe prinútiť banky požičiavať znížila depozitnú sadzbu do záporu, začínajú európski sporitelia zisťovať, že musia zaplatiť za privilégium uložiť si peniaze v banke. Minimálne tri veľké banky, State Street Corporation, Bank of New York Mellon a Deutsche Skatbank už uvalili na veľké vklady v eurách negatívne úroky.

Z pohľadu bánk to finančne dáva zmysel. Ak si ECB berie 0,2 % za to, že si u nej banky uložia peniaze, logicky sa snažia vynahradiť si tieto náklady na klientoch. Výsledkom je, že sporitelia nesú dôsledky politiky ECB. Urobili by lepšie, ak by si ukryli peniaze do matraca.

ECB sa samozrejme otázkou negatívnych sadzieb a vplyvu na bežné sporiteľa zaoberala. Potom, čo poslala depozitnú sadzbu do záporu, si na webe položila otázku. "Budem teraz musieť platiť banke za to, že jej zverím svoje úspory?" Sama si aj odpovedala. "Na vaše úspory to priamy dopad mať nebude. Platiť budú musieť len banky, ktoré majú peniaze uložené na osobitných účtoch v ECB. Komerčné banky však môžu z vkladov vyplácať nižšie úroky. V konečnom dôsledku však budú sporitelia odmenení, pretože zníženie sadzieb ECB podporí rast a vytvorí priestor pre návrat úrokov na vyššie hodnoty."

Viceprezident ECB Vítor Constancio

Prvá veta sa ukázala ako nepravdivá. Posledná veta zase sporiteľom, ktorým ťažko zarobené peniaze miznú v banke bez toho, aby v spomaľujúcej Európe videl lepšie vynaloženie týchto peňazí, dáva len slabú útechu.

Credit Suisse uvalila záporné sadzby na vklady vo švajčiarskych frankoch a klientom odporučila, aby na účtoch držali čo najmenej hotovosti. Dánska banka State Street tiež začala úročiť vklady v dánskych korunách zápornou sadzbou. Ak ste centrálna banka, rozhodne to nemôžete brať ako dobré znamenie, ak banky odrádzajú klientov od toho vlastniť vašu vlastnú menu.

Na stránkach nemeckej Skatbank sa dočítate, že podnikateľské a bežné účty, na ktorých je menej ako 2 milióny eur, zmenou zasiahnuté nie sú. Od tých ostatných vyberajú úrok 0,25 %, teda viac ako ECB, kde je úrok 0,2 %.

Sporitelia, ktorí platia za svoje vklady, sú dobrou ukážkou toho, že riziko deflácie rastie. Zdá sa, že neúmyselným dopadom nemeckého negatívneho postoja k masívnemu európskemu kvantitatívnemu uvoľňovaniu môže byť aj strata miestnych sporiteľov. Je to zvláštny svet, kde je potrestaná ekonomická skromnosť, zatiaľ čo rozpočtové hýrivosť je odmeňovaná.

Súvisiace články

Aktuálne správy