Najbohatší Číňan: Nie som šťastný, bohatstvo ma unavuje

, CNBC Foto: SITA

Miliardár a zakladateľ Alibaba Jack Ma nie je spokojný so svojím mnohomiliardovým majetkom. Podľa neho byť najbohatším Číňanom prináša len bolesť a únavu. Nespokojnosť so svojím impériom, ktoré prevzalo Walmart a stalo sa najúspešnejšou firmou na americkej burze, vyjadril v rozhovore pre televíziu CNBC.

"Nikdy som si nepomyslel, že by som sa stal najbohatším mužom Číny a ani som sa ním stať nechcel," povedal Jack Ma CNBC. Podľa neho je jeho bezmála 200 miliárd dolárov skôr prekliatím ako požehnaním. "Keď ste najbohatší, ľudia vás obklopujú len kvôli vašim peniazom, pozerajú sa na vás inak," povzdychol si Ma.

Bývalý učiteľ angličtiny ďalej uviedol, že je nešťastný najmä kvôli raketovému vzostupu svojej Alibaby. Tá po vstupe na americkú burzu je historicky vôbec najúspešnejší firmou na americkom trhu, len v utorok počas čínskeho sviatku nezadaných zarobila na svojich produktoch 9 miliárd dolárov. "Nie som veľmi šťastný, som pod veľkým tlakom. Ľudia mi hovoria:, Jack, byť bohatý, to je predsa dobré. 'Áno, je to dobré, ale nie byť najbohatším mužom Číny."

"Možno pôjdu akcie hore, možno na vás budú mať ľudia vyššie nároky, možno príliš premýšľam o budúcnosti a tak sa starám o veľa vecí naraz," reagoval Jack Ma na zatiaľ najúspešnejší vstup firmy Alibaba na burzu. "Som s týmito výsledkami spokojný, ale úprimne si myslím, že keď majú ľudia príliš vysoké očakávania, je na vás sa upokojiť a byť zas sám sebou," dodal Ma.

Aby zahnal bolesť zo splínu z bohatstva, bude sa venovať viac filantropii. "Nemôžete si kúpiť 11 domov, chcete utrácať peniaze zodpovednejšie, takým spôsobom, aby to bolo prínosom pre ľudí. Utrácať peniaze efektívne je ďaleko ťažšie, než ich zarábať. Ak máte také množstvo peňazí, musíte ich minúť s väčšou rozvahou ako vlády. To je veľký problém a výzva," povedal v rozhovore Ma."Súťaž je nasledovná: kto dokáže minúť peniaze efektívnejšie, ja alebo Bill Gates?"

Alibaba môže v budúcnosti aj naďalej rásť, spoločnosť s tržbami väčšími než eBay a Amazon dokopy má blízko k spolupráci s firmou Apple.

Súvisiace články

Aktuálne správy