Slovensko medzi 50 najprosperujúcejšími krajinami sveta

, legatum Foto: SITA

Podľa výročnej správy inštitútu Legatum je stále najviac prosperujúcou krajinou na svete Nórsko. A to už šiestym rokom za sebou. Táto škandinávska krajina obsadila prvé miesto v konkurencii 142 štátov, ktoré spoločne tvoria 96 % svetovej populácie a 99 % svetového HDP.

Prosperity Index meria jednotlivé krajiny na základe 89 rôznych činiteľov ekonomiky. Do úvahy sa napríklad berie úspešnosť v priemysle, vzdelaní, v zdravotníctve, miera slobody, možnosti na trhu a sociálny kapitál.

Z prvej tridsiatky krajín zaradených do zoznamu sú takmer dve tretiny európske. USA patrí 10. celkové umiestnenie, Veľká Británia obsadila 13. a Nemecko 14. miesto. Slovensko sa do prvej tridsiatky nedostalo, celkovo skončilo na 35. mieste pred Talianskom, Maďarsko, Bulharsko i Chorvátskom. Vlani to bolo 38. miesto.

Najväčším prepadákom z Európskeho pohľadu je tentokrát Rusko, zhoršilo si o sedem priečok a skončilo na 68. mieste. Pod prepad sa podpísalo napríklad vetovanie Rady bezpečnosti ohľadom Sýrie, udalosti na Kryme a miešanie sa do nepokojov na východe Ukrajiny.

V ostatných troch rokoch Rusku nejde správa vecí verejných, medzery sú aj v dodržiavaní osobnej slobody, čoraz menej tu  tolerujú etnické menšiny a prisťahovalcov z hľadiska občianskych slobôd a politických práv. Prekvapivo len 27 % Rusov verí v slobodné a spravodlivé voľby. V krajine rastie strach, 46 % sa domnieva, že v noci je bezpečné ísť po ulici sám, pre porovnanie,  celosvetový priemer je  62 %. Až 82 % Rusov sa domnieva, že firmy aj vláda sú skorumpované, čo je oveľa viac ako je globálny priemer 67 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy