Merkelová nesúhlasí s horšími prognózami pre Nemecko

Nemecká kancelárka Angela Merkelová odmieta kritiku poradcov vlády, označovaných aj ako piati mudrci, voči dôchodkovému a sociálnemu balíku. „Nie je jednoduché pochopiť, ako môže rozhodnutie, ktoré ešte nevstúpilo do platnosti, už teraz vyvolať konjunkturálny útlm,“ cituje kancelárku denník Handelsblatt. Podľa jej slov sa vláda mieni konštruktívne zaoberať odporúčaniami popredných ekonómov. Kancelárka zdôraznila, že hospodárstvo v posledných mesiacoch a týždňoch spomaľovalo, avšak v dôsledku kríz na celom svete.
Piati mudrci kritizovali balík opatrení vlády v hodnote 10 miliárd eur a v dôsledku toho znížili prognózu hospodárskeho rastu Nemecka z 1,9 % na 1,2 %. Navrhované vládne opatrenia podľa nich negatívne ovplyvnia energetiku, trh práce aj sociálnu oblasť. V dôsledku toho sa môže konjunktúra v Nemecku zabrzdiť výraznejšie, než sa doteraz očakávalo. Hospodársky rast by mohol klesnúť až na 1,0 %.
Pesimistické nálady zasiahli aj veľké ekonomické združenia. Napríklad, Nemecká priemyselná a obchodná komora predpokladá, že niektoré podniky budú musieť skracovať pracovný čas a rušiť zmeny.
Na zhoršené prognózy piatich mudrcov zareagoval aj hlavný frankfurtský index Dax, ktorý v stredu (12. novembra) dopoludnia zaznamenal prekvapivý prepad o 0,8 percenta na 9293 bodov. Následne sa rovnakým smerom vydal aj index MDax, ktorý klesol o 0,6 percenta na 16.229 bodov a TecDax o 0,6 percenta na 1272 bodov.

Súvisiace články

Aktuálne správy