Slabý rubeľ poškodil hospodárenie spoločnosti Eon

Rusko je pre nemecký energetický koncern Eon jedným z najdôležitejších trhov a vlani k jeho prevádzkovému zisku prispel 7 %. Oslabenie rubľa preto výrazne pocítil na svojom hospodárení. Informoval o tom denník Handelsblatt.
Zisk pre úrokmi, zdanením a odpismi (Ebitda) za prvých deväť mesiacov medziročne klesol o 7 % na 6,6 miliardy eur. Čistý zisk sa v rovnakom období prepadol o viac než 90 %. Kým v prvých deviatich mesiacoch minulého roka dosiahol 2,971 miliardy eur, v tomto roku išlo už len o 255 miliónov eur.
Na nových trhoch v Turecku a Brazílii dokázal Eon v rovnakom období znížiť prevádzkovú stratu z 81 na 62 miliónov eur. V Rusku zaznamenal Eon medziročný prepad prevádzkového zisku zhruba o pätinu na 401 miliónov eur a okrem oslabenia rubľa jeho výsledky poškodili aj rastúce náklady na palivá. V tejto krajine pritom Eon stavil na expanziu a v budúcom roku dosiahnu doterajšie celkové investície vyše 10 miliárd eur. Okrem rozvoja svojej dcéry Eon Russia išli 2 miliardy aj do podielu v sibírskom nálezisku Jušno Ruskoje a stovky miliónov eur do výstavby nového plynovodu zo Sibíri do Nemecka.
Navzdory slabším výsledkom hospodárenia akcie spoločnosti stúpli o 1 % a v rámci indexu Dax patrili k najúspešnejším.
Predseda predstavenstva Eonu Johannes Teyssen potvrdil prognózu, podľa ktorej by celoročný prevádzkový zisk mal klesnúť z vlaňajších 9,3 miliardy eur na 8,0 až 8,6 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy