Pred záverečnou oponou: Nemecké banky znižujú systém záruk za vklady

, zerohedge Foto: SITA

Konzorcium nemeckých bánk prekvapivo oznámilo, že poistená čiastka v rámci vzájomných garancií za vklady, sa od januára 2015 znižuje. Správu medializovali nemecké noviny Die Welt. Aj keď to štátne záruky za vklady na sporiacich účtoch nijak nemení, vyzerá to tak, že banky nakoniec vzdali predstavu, že by ich systém vzájomných záruk mohol byť schopný pokryť kolabujúce banky.

Dôležitosť tejto správy podčiarkuje skutočnosť, že fond, ktorý má 165 členov, musel od svojho založenia kompenzovať bankových klientov v 30 prípadoch. Podľa expertov z finančného sektora, práve vďaka tomuto fondu v Nemecku nedochádzalo k bankovým panikám (tzv. runy na banky).

Až doteraz vzájomný fond bánk musel zabezpečiť záruky za najmenej 30 % vlastného imania tejto inštitúcie, ale tento podiel sa teraz v januári 2015 zníži, a v roku 2025 dôjde k ďalšiemu zníženiu na 8,75 %. To znamená, že napr. v prípade Deutsche Bank, ktorá mala pozíciu vlastného imania na 70 miliardách dolárov, by systém vzájomných garancií už nezaručoval 21 miliárd, ale od roku 2025 len  6,1 miliardy. A to už je významné zníženie, ktoré v skutočnosti zhoršuje vierohodnosť nemeckého bankového systému.

Hoci sa týmto krokom systém štátnych záruk nezmenil, bude to mať určite na ne vplyv. Sú to totiž banky, ktoré prispievajú zárukou 100 000 eur na zákazníka. A keď tieto banky znížia záruky svojho vzájomného poistenia, tak si môžete byť na 100 % istí, že bude ďaleko ťažšie (ak nie nemožné), aby sa postarali o veľký bankrot v nemeckom finančnom systéme. Situáciu komplikuje aj celková vložená hotovosť v systéme vzájomných záruk, čo je len 5 miliárd euro. To znamená, že ak by sa veľké banky ako Commerzbank alebo Deutsche Bank dostali do ťažkostí, tak jednoducho neexistuje spôsob, akým by tie menšie výhonky bankového prostredia dokázali na svojich pleciach uniesť ťažobu systému bez toho, aby samy skončili v hroznej situácii.

To je len ďalší prídavok k negatívnym úrokovým sadzbám na sporiacich účtoch, ktoré boli oznámené pred nedávnom. Nemecký bankový systém je prvý, ktorý sa vydáva touto 'nekonvenčnou' cestou. Nemecké banky práve v čase, keď ľudia hľadajú väčšie bezpečie, znižujú svoje záväzky a zodpovednosť. Vyzerá to, ako by začínalo záverečné dejstvo.

Súvisiace články

Aktuálne správy