Nouriel Roubini: Nie som Doktor Skaza, som len Doktor Realista

, CNBC Foto: SITA

Americký Fed v blízkej dobe pravdepodobne nepristúpi k zvyšovaniu svojich úrokových sadzieb. Takéto posolstvo v pondelok investorom vyslal známy ekonóm Nouriel Roubini.

"Dokonca aj keď sú hospodársky rast, inflácia a údaje o zamestnanosti na správnych úrovniach pre zvyšovanie sadzieb, Fed bude chcieť počkať do chvíle, než sa potvrdí, že uťahovanie politiky neprebehne predčasne a nevráti všetko na začiatok, lebo inak by stratil svoju kredibilitu," uviedol Roubini pre CNBC.

Roubini tiež odhadol, že v nasledujúcich mesiacoch budeme svedkami menového uvoľnenia v ďalších štátoch počnúc Kóreou, pravdepodobne Čínou či Švajčiarskom a ďalších. Zároveň vyjadril svoje presvedčenie, že uvoľnená menová politika centrálnych bánk naprieč celým svetom môže výrazne ovplyvniť americké hospodárstvo. Konkurenčné programy kvantitatívneho uvoľňovania, povedú k menovej vojne a podľa jeho názoru k ďalšiemu a ďalšiemu posilňovaniu dolára. To by potom mohlo negatívne zapôsobiť na hospodárstvo svetovej veľmoci číslo jeden. "Predpokladajme, že je svetová ekonomika v horšom stave než Fed odhaduje, a predpokladajme zároveň, že dolár posilní o ďalších 5-7 %. V takom prípade by vplyv na americký rast a infláciu, mohol byť horší, než s akým Fed v túto chvíľu počíta. To by menovú autoritu prinútilo uťahovanie politiky odštartovať nielen neskôr, ale aj pomalšie," domnieva sa Roubini.

Aj preto investorov, predovšetkým tých amerických, upozornil, aby pozorne sledovali dianie nielen v USA, ale aj vo zvyšku sveta. Podľa jeho slov by tak inteligentný a sofistikovaný investor mal porozumieť svetovej ekonomike, v ktorej žiadna krajina nie je izolovaným ostrovom a je preto ovplyvnená globálne vybudovanými obchodnými, komoditnými či finančnými kanálmi.

V rozhovore pre CNBC Roubini zároveň spochybnil svoju prezývku "Doktor Skaza", ktorú si vyslúžil za svoje varovanie v prípade predchádzajúcej finančnej krízy. "Nikdy som nebol Doktor Skaza. Keď sa veci nachádzali v neporiadku, bol som len prvým, kto o nich hovoril. Vždy som totiž Doktor Realista."

 

Súvisiace články

Aktuálne správy