FSB predložila návrh pravidiel pre kapitálové rezervy bánk

Rada pre finančnú stabilitu (Financial Stability Board, FSB), v ktorej majú zastúpenie predstavitelia svetových centrálnych bánk aj regulačné úrady, dnes predložila návrh nových pravidiel pre kapitálové rezervy finančných ústavov. Ich cieľom je zabrániť, aby museli veľké banky zachraňovať pred kolapsom daňoví poplatníci ako počas krízy v roku 2008. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
Podľa návrhu FSB so sídlom v Bazileji si 30 najväčších svetových bánk musí vytvoriť dostatočné kapitálové rezervy na pokrytie prípadných strát. Nové pravidlá však vstúpia do platnosti najskôr až v roku 2019. Ide o spoločné medzinárodné normy, ktoré sa budú týkať „celkovej kapacity bánk na absorpciu strát“.
FSB vo svojom vyhlásení uviedla, že jej návrhy sú reakciou na obavy skupiny G20, teda 20 najväčších ekonomík sveta.
Mark Carney, predseda FSB a guvernér Bank of England (BoE) v tento súvislosti skonštatoval, že navrhnuté pravidlá ukončia doterajšiu prax, keď museli štáty zachraňovať príliš veľké banky pred krachom.
Počas rokov 2007-2009 museli vlády vynaložiť miliardy dolárov z peňazí daňových poplatníkov na záchranu bánk, ktorých kolaps by mohol ohroziť globálny finančný systém. Odvtedy sa štáty G20 snažia nájsť spôsob, ako zabrániť, aby sa takáto situácia už neopakovala.
Podľa FSB veľké banky ako napríklad Goldman Sachs by mali mať od januára 2019 dostatočne vysoký „nárazník“ z vlastného kapitálu v hodnote zodpovedajúcej minimálne 16 alebo až 20 % ich riskantných aktív, ako sú napríklad úvery, aby ustáli prípadné straty.
Nové pravidlá sa budú týkať 30 bánk, ktoré sú systémovo dôležité z globálneho hľadiska. Lídri G20 by mali o tomto návrhu hlasovať na nadchádzajúcom stretnutí koncom týždňa v Austrálii. Návrh bude potom možné pripomienkovať do 2. februára 2015.
Väčšina z bánk bude potrebovať predať ďalšie dlhopisy, aby splnila nové normy, domnieva sa FSB.

Súvisiace články

Aktuálne správy