Banky v roku 2020: Roboti poradia s akciami alebo prekazia nákup

, patria Foto:YT

Banky blízkej budúcnosti budú podľa odborníkov skôr technologické spoločnosti. Vďaka spracovaniu veľkých dát budú mať bankové mobilné aplikácie v reálnom čase prehľad o útratách klienta a budú mu radiť. Úloha sprostredkovateľov by sa mala znížiť. Úvery a pôžičky budú decentralizované.

Na Fintech Conference v Londýne sa zišlo množstvo popredných odborníkov na finančné technológie. Hovorili o kľúčových inováciách, ktoré by mali tvoriť "banku v roku 2020". Odborníci sa zhodli, že v prvom rade dôjde k tomu, že banky a finančné inštitúcie budúcnosti sa budú prispôsobovať voľbe zákazníka. Ak sa napríklad rozhodnete sporiť, ponúknu vám okamžitú voľbu medzi rôznymi správcami aktív, alebo si svoje peniaze budete môcť investovať aj samostatne. Samozrejmosťou bude možnosť automatickej aktualizácie informácií ohľadom zloženia portfólia.

Banky budúcnosti budú fungovať hlavne na mobilných telefónoch. Tieto zariadenia budú napríklad informovať o investičných príležitostiach. K nim sa pripoja robotickí poradcovia, ktorí budú klientmi bánk informovať napríklad o nevhodných finančných krokoch. Príkladom môže byť nevhodný nákup veľkého objemu akcií určitej spoločnosti, automatický systém dokáže takejto transakcii zabrániť.

Rovnaké to ale môže byť v prípade, že si budete chcieť kúpiť novú bundu. Systém bude mať prehľad o tom, aké oblečenie už máte a aké oblečenie teda potrebujete. Bude vás potom informovať o tom, čo nákup zbytočnej položky znamená pre vaše úspory na dôchodok, vzdelanie vašich detí a podobne.

Banky budúcnosti budú vybavené algoritmami, ktoré budú monitorovať dáta a identifikovať vnútorné aj vonkajšie hrozby. Môžu sa stať aj "brokermi identity" a používať informácie, ktoré zistili o svojich klientoch pre zvýšenie ich úžitku či pre ďalšie produkty, ako je napríklad poistenie.

Namiesto bánk budú vlastne existovať iba platformy, ktorým budú vládnuť algoritmy a roboti. V podstate pôjde o technologické spoločnosti, ktoré pracujú s informáciami a analýzami klientov, produktov a tiež s dôveryhodnosťou.

Bankové účty budúcnosti budú pripomínať dnešné telefónne čísla. Budete ich môcť presúvať z jednej banky do druhej, budú reprezentovať vašu identitu, ktorú si necháte bez ohľadu na to, v akej banke práve budete. Dôjde k prudkému rozvoju sociálnych obchodov zahŕňajúcich napríklad aj vzájomné pôžičky. Úverovanie bude decentralizované, klesne význam sprostredkovateľov. Inštitucionálni investori budú poskytovať financie priamo cez on-line platformy.

Súvisiace články

Aktuálne správy