KDH poukazuje na kúpu MRI na košickej lekárskej fakulte

Podľa kresťanských demokratov, kúpila univerzita v Česku výkonnejší prístroj ako lekárska fakulta v Košiciach, zaplatila zaň však podstatne menej.

Nákup CT prístroja v piešťanskej nemocnici má podľa KDH konkurenta, ktorý ho však prevyšuje. KDH poukazuje na ďalší tender, tentoraz na Lekárskej fakulte Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach. Strana sa odvoláva na podnet, ktorý dostala. Podľa neho mala fakulta kúpiť v auguste tohto roka 1,5-teslovú magnetickú rezonanciu (MRI) značky Siemens za 3 mil. eur, prístroj predala univerzite spoločnosť Pharma Group, a.s. so sídlom vo Veľkých Levároch. „Pýtam sa, prečo opäť nejaký sprostredkovateľ s províziou, ktorá je skutočne v tomto prípade mega províziou a väčšia ako v prípade piešťanského CT,“ uviedol Uhliarik. Ten províziu odhaduje v rozpätí od jedného do dvoch miliónov eur. Poukazuje na to, že Masarykova univerzita v Brne kúpila dvojnásobne výkonnejší prístroj za 1,9 mil. eur.

Aj týmto nákupom sa chcú opoziční poslanci zaoberať na mimoriadnom parlamentnom zdravotníckom výbore, i keď univerzita spadá pod ministerstvo školstva. Uhliarik však tvrdí, že ide o ďalší dôkaz tunelovania v slovenskom zdravotníctve.

Podľa predsedu KDH Jána Figeľa aj aktuálna mimoriadna schôdza na odvolanie premiéra Roberta Fica napomáha odhaľovať súvislosti. „Už tretí deň rokovania odhaľuje, ako sa veľmi špecifickým a konkrétnym modelom vo verejnom obstarávaní dajú zneužívať či štátne alebo európske financie na nekalé a rozsiahle obohacovanie,“ vyhlásil Figeľ. Ten zároveň vyzval občanov, aby pomáhali pri odhaľovaní takýchto prípadov a stransparentňovaní pomerov nielen v zdravotníctve, ale aj v iných rezortoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy