Za m2 nehnuteľnosti zaplatili Slováci v 3. kvartáli v priemere 1215 eur

Jeden štvorcový meter (m2) nehnuteľnosti určenej na bývanie vyšiel Slovákov v 3. štvrťroku 2014 v priemere na 1215 eur.

Jeden štvorcový meter (m2) nehnuteľnosti určenej na bývanie vyšiel Slovákov v 3. štvrťroku 2014 v priemere na 1215 eur. V medziročnom porovnaní sa tak ceny bytov a domov na Slovensku znížili o 0,4 %. K poklesu cien nehnuteľností pritom došlo v polovici regiónov, zvyšná polovica zaznamenala ich nárast. Vyplýva to z najnovšej analýzy Poštovej banky (PB).

Najdrahšie nehnuteľnosti sú už tradične v Bratislavskom kraji, ktorého obyvatelia museli za štvorcový meter zaplatiť v priemere až 1642 eur. "Dostupnosť bývania je vzhľadom na vysoké ceny nehnuteľností v bratislavskom regióne najnižšia a väčšina Bratislavčanov sa pri kúpe bytu či domu bez úveru nezaobíde," zhodnotila analytička PB Dana Vrabcová. Ako dodala, na kúpu nehnuteľnosti však môže vďaka najnižšej miere nezamestnanosti v okolí hlavného mesta pomýšľať viac ľudí ako v ostatných regiónoch.

Druhým najdrahším regiónom je Košický kraj, kde sa priemerná cena bytov a domov vyšplhala na 936 eur za m2. Naopak, najnižšie ceny nehnuteľností sú v nitrianskom regióne. Za štvorcový meter bytu či domu jeho obyvatelia zaplatili podľa analýzy v priemere 582 eur, teda takmer trikrát menej ako v okolí Bratislavy. Druhým najlacnejším slovenským regiónom z tohto pohľadu je Trenčiansky kraj s priemernou cenou 628 eur za m2.

Medziročne sa najvýraznejšie znížili ceny bytov a domov o 2,7 % v Prešovskom kraji, za ktorým nasledoval Trenčiansky kraj s cenovým poklesom o 2,2 %. Najsilnejší rast cien bol zaznamenaný v košickom a banskobystrickom regióne, kde sa ceny nehnuteľností oproti 3. štvrťroku vlaňajška zvýšili o 2 %.

V roku 2008, keď ceny slovenských nehnuteľností dosahovali svoj vrchol, bola priemerná cena bytov a domov v SR na úrovni 1511 eur za m2 a aktuálne je tak takmer o pätinu nižšia. "Nehnuteľnosti za toto obdobie citeľne zlacneli vo všetkých našich regiónoch. Najvýraznejšie sa pritom znížili ceny v prešovskom regióne, a to zhruba až o 27 %," vyčíslila Vrabcová. Naopak, najmenej výrazne klesli ceny bytov a domov v banskobystrickom regióne, konkrétne o 11,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy