Gorbačov ostrejší než Merkelová: Západný triumfalizmus a pochvala Putina

, WSJ,FT Foto: SITA

V nedeľu uplynulo 25 rokov od pádu symbolu studenej vojny. Súčasná kancelárka Angela Merkelová počas slávnostného prejavu uviedla, že by práve pád Berlínského múru mal slúžiť ako inšpirácia v boji so súčasnými nástrahami, medzi ktoré patrí predovšetkým kríza na Ukrajine.

"Máme silu dať veci do poriadku. Môžeme veci obrátiť v dobrý prospech. To je odkaz, ktorú nám pád Berlínskeho múru zanechal. A práve tento odkaz je smerovaný Ukrajine, Sýrii, Iraku a ďalším regiónom sveta,"uviedla Merkelová. V živom prenose z miesta pamätného pomníka Berlínskeho múru kancelárka zároveň uviedla, že je pád tyranského symbolu nádejou pre existujúce generácie. "Pád múru nám všetkým ukázal, že sa sny môžu stať skutočnosťou," uviedla kancelárka.

Merkelová sa ale v prejave vyhyýbala komentárom k sobotňajšiemu vyhláseniu bývalého sovietskeho lídra Michaila Gorbačova, ktorý varoval pred vypuknutím novej studenej vojny. Podľa Gorbačova sa svet práve nachádza na pokraji podobného konfliktu, za čo je podľa jeho slov zodpovedný západný "triumfalizmus", ktorý po rozpade komunistického bloku zhoršil vzťahy s východom. Naoapk pochvalu si za ochranu záujmov Moskvy podľa neho zaslúži prezident Putin, a to napriek tomu, že aj on sa nevyvaroval chybám. V snahe riešenie rastúce hrozby novej studenej vojny tak Gorbačov vyzval západ k dialógu s Moskvou a navrhol zrušiť sankcie uvalené na niektorých ruských funkcionárov.

Prejav nemeckej kancelárky potom prišiel vo chvíli, keď sa podľa správ z ukrajinského územia vyostrili boje medzi štátnymi zložkami a proruskými separatistami. Podľa mnohých sa tak dohodnutý septembrový pokoj zbraní už čoskoro preruší a naplno sa opäť rozbehnú vojenské strety.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy