Škaredú zeleninu si Francúzi obľúbili, na pultoch pribudnú nevydarené koláče aj pizza

, iHNed Foto:SITA

Supermarkety vo Francúzsku ponúkajú nedokonalé ovocie a zeleninu s tridsaťpercentnou zľavou. Na pulty teraz mieria ďalšie "škaredé" potraviny, ktoré by inak skončili v koši. Priemerný Francúz každoročne vyhodí až tridsať kilogramov jedla.

Tretí najväčší supermarket vo Francúzsku Intermarché tento rok v lete zaujal zákazníkov, keď v jednej zo svojich predajní začal ponúkať mrkvu, hrušky či citróny nepravidelných tvarov či príliš zahnuté uhorky. Na všetky tieto potraviny dával tridsaťpercentnú zľavou. Oplatilo sa. Škaredé ovocie a zelenina sa predali a celková návštevnosť obchodu vzrástla o viac ako pätinu.Čoskoro sa nápad rozšíril aj do ďalších reťazcov, dnes už má podobnú ponuku niekoľko stoviek predajní po celej krajine. Projekt zastrešuje združenie Les Gueules Cassées, organizátori si chvália, že v praxi "zabijú dve muchy jednou ranou" výrobcovia predajú potraviny, ktoré by inak skončili v koši, zatiaľ čo zákazníci ich dostanú so zľavou.

Po úspechu, ktorý zaznamenala škaredá zelenina, združenia kontaktovali výrobcov ďalších druhov potravín z radov menších podnikov, ktorí tiež nechcú inak nedokonalé jedlo vyhadzovať. Koncept sa tak rozširuje na ďalšie výrobky, predovšetkým na údeniny, paštéty, cukrovinky či príliš svetlé cestoviny. Organizátori sa navyše tešia, že sa výrazne zníži plytvanie s potravinami. Vo Francúzsku sa priemerne 30 percent potravinovej produkcie nedostane na tanier, číslo sa ale mení v závislosti od typu tovaru. Obmedziť plytvanie chce aj francúzska vláda. "Každý Francúz v priemere vyhodí 20 až 30 kilogramov potravín za rok. Toto plytvanie vyjde na 400 eur na domácnosť na rok," uviedol nedávno tamojší minister poľnohospodárstva Stéphane Le Foll. Počas nasledujúcich desiatich rokov chce toto číslo v znížiť o polovicu.

Stéphane Le Foll
 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy