Spôsob výpočtu konverzného kurzu úverov v Maďarsku je známy

Maďarské banky budú musieť prekonvertovať úvery v cudzích menách do maďarských forintov (HUF) podľa kurzu, ktorý maďarská centrálna banka stanovila 7. novembra, alebo na základe priemernej hodnoty výmenného kurzu relevantnej meny od 16. júna. Informovala o tom v nedeľu maďarská vláda. Maďarské ministerstvo hospodárstva v nedeľu vyhlásilo, že v súvislosti s konverziou dosiahlo dohodu s Maďarskou bankovou asociáciou. Ak je výmenný kurz získaný výpočtom priemeru pre klientov výhodnejší než ten zo 7. novembra, banky musia uplatniť ten.

Maďarská centrálna banka stanovuje oficiálne výmenné kurzy každý pracovný deň. Najviac úverov v zahraničnej mene v Maďarsku je denominovaných vo švajčiarskych frankoch (CHF). Maďarská centrálna banka 7. novembra stanovila oficiálny výmenný kurz medzi maďarským forintom a švajčiarskym frankom na 256,60 HUF/CHF. Výmenný kurz medzi forintom a eurom banka stanovila na 308,97 HUF/EUR.

Úvery domácností v zahraničných menách sa podľa skorších plánov maďarskej vlády majú konvertovať na pôžičky vo forintoch v prvom kvartáli alebo prvom polroku budúceho roka. Ak by sa maďarské domácnosti zbavili hypotekárnych úverov v zahraničných menách, zmenšilo by to citlivosť Maďarska voči šokom na zahraničných trhoch a mohlo by to podporiť domáci dopyt. Mohlo by to však znamenať ďalšie straty pre maďarské banky, ak sa konverzia urobí pri kurze, ktorý nezodpovedá situácii na devízovom trhu.

Maďarská centrálna banka zároveň informovala, že od pondelka bude poskytovať bankám finančné prostriedky v mene euro, aby sa na konverziu pripravili. Centrálna banka poskytne komerčným bankám do 9 mld. eur.

(1 EUR = 309,84 HUF)

(1 EUR = 1,2040 CHF)

Súvisiace články

Aktuálne správy