Uplynulý týždeň na stredoeurópskych akciových trhoch

Praha, Budapešť, Varšava

Českému akciovému trhu sa v uplynulom týždni nedarilo. Index pražskej burzy PX v piatok uzavrel na úrovni 969,30 bodu, pričom v predchádzajúcom týždni bola jeho uzatváracia hodnota 981,43 bodu. Český akciový trh klesal aj napriek správam o tom, že v krajine rástli maloobchodné tržby a stúpol aj prebytok zahraničného obchodu. V medziročnom porovnaní sa maloobchodné tržby zvýšili o 8,2 mld. CZK. Sezónne očistené tržby českého maloobchodu vrátane tržieb z predaja a opravy motorových vozidiel sa v septembri medzimesačne zvýšili o 0,3 %, medziročne po očistení o kalendárne vplyvy posilnili o 4,5 %. Zahraničný obchod Českej republiky v septembri podľa predbežných údajov vykázal prebytok 19,3 mld. CZK.

Maďarský akciový trh takisto klesol. Hlavný budapeštiansky index BUX bol v závere týždňa na úrovni 17 123,76 bodu, pričom v piatok predošlého týždňa bol vo výške 17 320,32 bodu. Trhy klesali, hoci spoločnosť MOL informovala, že tretí štvrťrok ukončila so ziskom. Maďarská ropná skupina vykázala v treťom kvartáli čistý zisk 28,5 mld. maďarských forintov (HUF) po tom, ako v rovnakom štvrťroku minulého roka vykázala stratu 30 mld. HUF. K zisku prispeli najmä dobré výsledky v segmente spracovania a distribúcie ropných produktov a rast produkcie v segmente prieskumu a ťažby. Podporil ho tiež slabší forint, ktorý kompenzoval pokles cien ropy.

Poľský akciový trh v uplynulom týždni tiež oslabil. Index varšavskej burzy WIG20 bol v piatok na úrovni 2 417,45 bodu, pričom v piatok predchádzajúceho týždňa bola jeho hodnota 2 463,68 bodu. Poľská centrálna banka v stredu ponechala hlavnú úrokovú sadzbu na úrovni 2 %, a to aj napriek tomu, že analytici očakávali jej zníženie o 25 bázických bodov. Banka tiež nezmenila lombardnú úrokovú sadzbu, ktorá tak zostala na úrovni 3 %. Depozitnú sadzbu ponechala vo výške 1 %.

(1 EUR = 27,705 CZK)

(1 EUR = 309,84 HUF)

Súvisiace články

Aktuálne správy