Nezamestnanosť v USA klesla na šesťročné minimum

Zamestnávatelia mimo poľnohospodárstva vytvorili v októbri 214 tis. nových pracovných miest. Hranicu 200 tis. nových pracovných pozícií americký trh práce prekročil deviaty mesiac v rade

Miera nezamestnanosti v USA minulý mesiac klesla na šesťročné minimum 5,8 % zo septembrových 5,9 %. Zamestnávatelia mimo poľnohospodárstva vytvorili 214 tis. nových pracovných miest. Informovalo o tom v piatok federálne ministerstvo práce. V auguste a septembri podľa revidovaných údajov vzniklo celkovo o 31 tis. nových pozícií viac, než uvádzali pôvodné správy. Hranicu 200 tis. nových miest americký trh práce prekročil deviaty mesiac v rade.

Podmienky na trhu práce sa zlepšujú aj podľa americkej centrálnej banky (Fed), ktorá minulý mesiac ukončila program nákupov dlhopisov. Napriek pokračujúcemu zotavovaniu najväčšej svetovej ekonomiky, ktorá v treťom kvartáli posilnila o 3,5 %, však mzdy v októbri rástli iba pomalým tempom a zvýšenie úrokových sadzieb skôr než v druhej polovici budúceho roka je aj vzhľadom na pretrvávajúcu nízku infláciu nepravdepodobné, uviedla agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy