SZČO s odloženými daňami si musia prepočítať sociálne odvody

Samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO), ktoré mali predĺženú lehotu na podanie daňového priznania za minulý rok, musia najneskôr 10. novembra tohto roka odviesť do Sociálnej poisťovne novú sumu poistného na sociálne poistenie. Novú výšku odvodov si určia na základe údajov uvedených v daňovom priznaní za rok 2013. Ak SZČO doteraz platili poistné z minimálneho vymeriavacieho základu a podľa vlaňajších príjmov si opäť vypočítajú minimálny vymeriavací základ, naďalej budú do poisťovne platiť minimálne odvody v sume 133,42 eura mesačne. Najnižšie možné odvody sa totiž zvyšujú vždy k 1. januáru kalendárneho roka.

Povinnosť zaplatiť sociálne odvody najneskôr 10. novembra sa vzťahuje aj na tie SZČO s odloženým daňovým priznaním, ktorým vznikla povinnosť platiť poistné na dôchodkové a nemocenské poistenie prvýkrát od 1. októbra tohto roka. V daňovom priznaní za rok 2013 mali totiž vyšší hrubý príjem ako 4 830 eur. Do 9. októbra tohto roka mali takéto SZČO povinnosť prihlásiť sa na platenie poistného v pobočke poisťovne podľa miesta trvalého pobytu. Poistné za október splatné do 10. novembra je potrebné uhradiť na účet príslušnej pobočky Sociálnej poisťovne v správnej výške a so správnymi identifikačnými symbolmi.

Vymeriavací základ SZČO na platenie poistného na sociálne poistenie sa určuje podľa pravidiel, ktoré ešte v roku 2012 zaviedla vláda Roberta Fica. K základu dane sa rovnako ako vlani spätne pripočítajú povinne platené odvody na sociálne a zdravotné poistenie, ktoré si osoba zahrnula do výdavkov. Tohtoročnou novinkou je to, že výsledný súčet sa už nedelí počtom mesiacov podnikania v minulom roku, ale dvanástimi, teda počtom mesiacov v roku. Táto zmena môže priniesť tým SZČO, ktoré vlani nepodnikali celý rok, nižší vymeriavací základ na platenie odvodov. Ďalšou zmenou je to, že koeficient, ktorým sa delí základ dane, sa pre tento rok znižuje na 1,6 z vlaňajších 1,9. Minimálnym vymeriavacím základom na platenie poistného je 402,5 eura a najvyšší možný základ dosahuje 4 025 eur. Povinne platené poistné na dôchodkové a nemocenské poistenie SZČO tvorí 33,15 % z určeného vymeriavacieho základu.

Súvisiace články

Aktuálne správy