Študentom sa od 1. januára 2015 zvyšuje hranica, do ktorej nebudú platiť odvody

Jednou z opakujúcich sa chýb zamestnávateľov je neprihlásenie alebo omeškané prihlásenie zamestnanca v Sociálnej poisťovni osobitne v prípade študentov-brigádnikov s uplatnenou výnimkou na neplatenie poistného na dôchodkové poistenie.
Zamestnávateľ je povinný prihlásiť ich na tlačive Registračný list FO na účely úrazového poistenia a garančného poistenia ešte pred vznikom dohody o brigádnickej práci študentov, najneskôr pred začatím výkonu práce. Ak počas brigády príjem študenta (pri pravidelnom mesačnom príjme) presiahol hranicu na uplatňovanie výnimky, zamestnávateľ je povinný prihlásiť ho aj na dôchodkové poistenie, a to najneskôr v lehote splatnosti poistného za kalendárny mesiac, za ktorý príjem presiahol stanovenú hranicu.
Od 1. januára 2015 sa žiakom a študentom stredných a vysokých škôl, ktorí pracujú na dohodu o brigádnickej práci študentov a k tej dohode si uplatnili výnimku z platenia poistného na dôchodkové poistenie, zvýši hranica mesačného zárobku, do ktorej nebudú platiť odvody, na jednotnú výšku 200 eur. Prihlasovacie povinnosti zamestnávateľa voči Sociálnej poisťovni však zostávajú rovnaké.
TASR informoval Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

Súvisiace články

Aktuálne správy