MF pripravilo zmeny v zákone o cenných papieroch

Podľa návrhu novely zákona o cenných papieroch by po novom mohli vydávať investičné certifikáty aj obchodníci s cennými papiermi.

Zákon o cenných papieroch zrejme čakajú úpravy. Rezort financií totiž pripravil jeho novelu, ktorá má okrem iného odbúrať bariéry brániace uvádzaniu nových investičných produktov, investičných certifikátov, na trh. Zrušiť by sa tak mali obmedzenia pri ich vydávaní. Kým v súčasnosti môžu vydávať tieto certifikáty iba banky, po novom by sa toto vydávanie rozšírilo aj na obchodníkov s cennými papiermi.

Ako sa ďalej uvádza v materiáli, podľa novely by sa mali tiež štandardizovať režimy využívania finančných zábezpek. Zjednodušený režim vzniku záložných práv, použitia zálohu, započítania a výkonu záložného práva podľa európskych noriem by sa tak mohol rozšíriť aj na ďalšie protistrany. „Nakoľko v súčasnosti je Slovenská republika jediným členským štátom, ktorý neumožňuje uplatniť tento režim pre protistrany finančných inštitúcií z korporátnej sféry,“ konštatuje sa v predkladacej správe k materiálu.

Novela tiež predpokladá zavedenie úplného členského princípu poskytovania služieb centrálneho depozitára cenných papierov. Podľa ministerstva financií je tiež zámerom podporiť investovanie na kapitálovom trhu do akcií verejných akciových spoločností prijatých na obchodovanie na regulovanom trhu cenných papierov. Návrh novely sa momentálne nachádza v pripomienkovom konaní. Jeho účinnosť sa navrhuje od 31. marca 2015, v niektorých paragrafoch od 1. júla budúceho roku.

Súvisiace články

Aktuálne správy