Maďarská centrálna banka poskytne bankám 9 mld. eur

Peniazmi z devízových rezerv chce zabezpečiť bezproblémovú konverziu úverov domácností v zahraničných menách na forintové pôžičky.

Maďarská centrálna banka poskytne komerčným bankám zo svojich devízových rezerv 9 mld. eur. Týmto krokom chce zabezpečiť bezproblémovú konverziu úverov domácností, denominovaných v švajčiarskych frankoch a v eurách, na forintové pôžičky. Centrálna banka o tom informovala v utorok.

Úvery domácností v zahraničných menách sa podľa skorších plánov maďarskej vlády majú konvertovať na pôžičky vo forintoch v prvom kvartáli alebo prvom polroku budúceho roka. Ak by sa maďarské domácnosti zbavili hypotekárnych úverov v zahraničných menách, zmenšilo by to citlivosť Maďarska voči šokom na zahraničných trhoch a mohlo by to podporiť domáci dopyt. Mohlo by to však znamenať ďalšie straty pre maďarské banky, ak sa konverzia urobí pri kurze, ktorý nezodpovedá situácii na devízovom trhu.

Ako informovala centrálna banka už v septembri, pôvodne vyčlenila pre komerčné banky zo svojich rezerv 3 mld. eur, aby im pomohla s kompenzáciou klientov za jednostranné zvyšovanie úrokových sadzieb.

Súvisiace články

Aktuálne správy