Dohoda o plyne by mala zintenzívniť diskusie o tom, čo so sankciami

Pozitívny krok, aký predstavuje dohoda Ruska, Ukrajiny a Európskej únie o obnovení dodávky plynu na Ukrajinu by mal viesť k zintenzívneniu diskusií o zmysle sankcií. Pre TASR to dnes uviedol premiér SR Robert Fico.
„Ak na jednej strane nastávajú prímeria a dohody, ktoré chceme vidieť a na druhej strane stále existuje tvrdošijné zotrvávanie na sankciách, nie je to dobré,“ povedal predseda vlády. „Verím, že do marca vyriešime otázku sankcií tak, aby boli všetci spokojní,“ dodal.
Premiér pripomenul, že ak by nedošlo k definitívnej dohode o cene plynu, Slovensku by v januári reálne hrozila plynová kríza. „Preto môžem také kroky, aké vo štvrtok nastali, iba privítať,“ skonštatoval pre TASR premiér.
Moskva, Kyjev a Európska únia vo štvrtok (30.10.) uzavreli dohodu o obnovení dodávok ruského zemného plynu Ukrajine počas zimy. Dohoda sa týka obdobia do marca 2015, oznámila vo štvrtok večer Európska komisia (EK).
Ukrajina musí podľa dohody v najbližších dňoch splatiť časť dlhu za ruský plyn vo výške 1,45 miliardy USD (1,15 miliardy eur). Moskva zasa Kyjevu zníži cenu plynu. Ukrajina bude potom musieť platiť za dodávky ruského plynu vopred.
Gazprom zastavil dodávky plynu Ukrajine v júni. Dôvodom boli spory o výšku dlhu a cenu komodity.
Robert Fico sa dnes v priestoroch TASR zúčastnil diskusie internetovej televízie Tablet TV. Rozhovor, ktorý na stránke www.tablet.tv možno vidieť už dnes, je súčasťou série diskusií, týkajúcich sa komunálnych volieb.
(1 EUR = 1,2598 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy