Ruská centrálna banka zvýšila svoj kľúčový úrok o 150 bodov na 9,5 %

Ruská centrálna banka zvýšila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu o 150 bázických bodov na 9,5 %. Ako dôvody svojho rozhodnutia uviedla vysokú infláciu, nízke ceny ropy a sprísnenie sankcií zo strany Západu. Informovala o tom agentúra Reuters.
Trh očakával, že kľúčový ruský úrok vzrastie len na 8,5 %. Ruská centrálna banka tento rok zvýšila svoju jednotýždňovú minimálnu repo sadzbu už celkovo o 400 bázických bodov. Banka je už dlhšie pod tlakom, aby zvýšila sadzby a chránila oslabujúci rubeľ, ktorého kurz voči americkému doláru sa od polovice roka prepadol asi o 20 %. Príčinami sú zlacňovanie čierneho zlata a západné sankcie pre politiku Moskvy na Ukrajine.
„Ak sa zlepšia externé podmienky a objaví sa trvalý trend znižovania inflácie a inflačných očakávaní, ruská centrálna banka bude pripravená na to, aby začala uvoľňovať menovú politiku,“ uvádza sa vo vyhlásení banky.
Medziročná miera inflácie sa podľa banky nachádza na úrovni 8,4 % a do konca 1. kvartálu 2015 zostane nad úrovňou 8 %. Rast spotrebiteľských cien podporuje slabý rubeľ a zákaz dovozu väčšiny potravín zo západu, ktorý Moskva zaviedla ako odpoveď na sankcie.

Súvisiace články

Aktuálne správy