Inflácia v eurozóne sa v októbri mierne zrýchlila na 0,4 %

Inflácia v eurozóne sa v októbri mierne zrýchlila. Naďalej je však extrémne nízka a zostáva hlboko pod inflačným cieľom Európskej centrálnej banky (ECB). Informovali o tom agentúry DPA a RTTNews a európsky štatistický úrad Eurostat.
Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne dosiahlo v októbri 0,4 % po 0,3 % v septembri, uviedol vo svojom prvom odhade Eurostat.
ECB zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnej inflácii tesne pod dvoma percentami. Inflácia v eurozóne je pod touto hranicou od februára 2013.
Motorom inflácie v októbri bol sektor služieb, v ktorom sa ceny medziročne zvýšili o 1,2 % po 1,1-% náraste v septembri. Naopak, zlacnenie energií (-1,8 %) drží infláciu v eurozóne naďalej na nízkej úrovni. Ceny potravín, alkoholu a tabakových výrobkov v októbri medziročne vzrástli o 0,5 % po 0,3 % v septembri.
Jadrová inflácia, do ktorej sa nezapočítavajú ceny energií, potravín, alkoholu a tabaku, sa v októbri spomalila na 0,7 % z 0,8 %. Experti počítali s jej stagnáciou na úrovni 0,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy