Zisk BNP Paribas medziročne posilnil

Najväčšia francúzska banka za tretí kvartál vykázala čistý zisk 1,5 mld. eur, čo bol rast oproti čistému zisku v sume 1,36 mld. eur v rovnakom štvrťroku vlaňajška

Najväčšia francúzska banka BNP Paribas v treťom štvrťroku dosiahla medziročný rast čistého zisku o 11 %. Príjmy z obchodovania s aktívami s fixnými výnosmi totiž vykompenzovali vplyv slabého ekonomického prostredia na jej hlavných európskych trhoch. V predošlom kvartáli banka vykázala čistú stratu. Išlo však o výsledok pokuty v sume 8,9 mld. USD, ktorú BNP Paribas dostala v USA pre porušovanie amerických sankcií voči Sudánu, Kube a Iránu.

Za júl až september banka vykázala čistý zisk 1,5 mld. eur, čo bol rast oproti čistému zisku v sume 1,36 mld. eur v rovnakom štvrťroku vlaňajška. Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, predpokladali, že čistý zisk BNP Paribas za tretí kvartál tohto roka bude v objeme 1,576 mld. eur. Tržby banky v období júla až septembra posilnili o 3,9 % na 9,54 mld. eur z úrovne 9,18 mld. eur, na ktorej boli v treťom kvartáli 2013.

Rovnako ako jej domáci konkurent Société Générale a iné európske banky sa BNP Paribas snaží o nový rast po rokoch vylepšovania svojej bilancie. V tomto roku sa banka dohodla na kúpe nemeckej brokerskej firmy DAB od banky Unicredit za 354 mil. USD a na kúpe poľskej Bank BGZ za 4,5 mld. zlotých (PLN) od holandskej banky Rabobank.

(1 EUR = 1,2598 USD)

(1 EUR = 4,2168 PLN)

Súvisiace články

Aktuálne správy