Berlín poprel, že by sa dohodol s Gréckom na ďalšej pomoci

Rozhovory v Berlíne "nepriniesli konkrétne výsledky"

Nemecká vláda vo štvrtok poprela, že by sa s Gréckom dohodla na ďalšej podpore tejto krajiny po ukončení záchranného programu pre Grécko. Správy o takejto dohode priniesli grécke médiá. Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble sa v stredu stretol na bilaterálnom rokovaní so svojím gréckym kolegom Gikasom Hardouvelisom. Zo stanoviska hovorcu Wolfganga Schäubleho však vyplýva, že rozhovory v Berlíne „nepriniesli konkrétne výsledky“. Informácie o údajnej dohode priniesli grécke noviny Kathimerini.

„Popierame správy v médiách o tom, že Nemecko sa včera dohodlo s Gréckom na budúcej pomoci po ukončení záchranného programu v krajine,“ uvádza sa v stanovisku. Grécki predstavitelia však podľa zdrojov blízkych vláde už mesiace rokujú o možnej úverovej linke, ktorá by presahovala dátum ukončenia záchranného programu. Táto linka by mohla Grécko podporiť v prípade neočakávaných udalostí.

Grécko podľa zdroja agentúry Reuters chce, aby úverovú linku nesprevádzali prísne podmienky, keďže krajina už ukázala svoj záväzok smerom k hospodárskym reformám. Atény by uprednostnili takú úverovú linku, ktorej súčasťou by nebol Medzinárodný menový fond (MMF). Čiastočne to súvisí práve s tým, že krajina sa chce vyhnúť ďalším podmienkam.

Súvisiace články

Aktuálne správy