EÚ, Ukrajina a Rusko podpísali dohodu o plyne

Ukrajina, Rusko a EÚ vo štvrtok podpísali dohodu o pokračovaní dodávok ruského plynu na Ukrajinu počas zimných mesiacov. „Teraz už nie je dôvod na to, aby ľuďom v Európe bolo v zime chladno,“ povedal odchádzajúci šéf Európskej komisie (EK) Jose Manuel Barroso. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk vyhlásil, že EÚ bude pre Kyjev zárukou, že Moskva dodrží dohodu, najmä v súvislosti s cenou, ktorú bude Ukrajina za ruský plyn platiť.

Jaceňuk ďalej uviedol, že Ukrajina zaplatí za ruský plyn v štvrtom kvartáli tohto roka 378 USD za tisíc kubických metrov, pričom v nasledujúcom štvrťroku by mala jeho cena klesnúť na 365 USD za tisíc metrov kubických. Rokujúce strany sa tiež dohodli na splatení ukrajinského dlhu za plyn. Ukrajina okamžite splatí časť dlhu v hodnote 1,45 mld. USD a sumu 1,65 mld. USD uhradí do konca tohto roka.

„Obyvateľom Európy môžeme garantovať bezpečnosť dodávok počas zimy,“ povedal eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger. Štáty EÚ ležiace západne od Ukrajiny budú mať podľa Oettingera stabilné dodávky plynu prostredníctvom ukrajinských plynovodov.

(1 EUR = 1,2598 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy