Eurozónu čaká na prelome rokov výrazné ekonomické ochladenie

Eurozónu čaká na prelome rokov 2014 a 2015 výrazné ekonomické ochladenie. Povedal to v diskusnej relácii na teraz.sk hlavný analytik Sberbank Vladimír Vaňo. „Signalizuje to najhorší výsledok predstihových ekonomických ukazovateľov v eurozóne od roku 2012. To, že je situácia naozaj vážna, dokazuje aj revízia prognózy nemeckého ekonomického rastu na rok 2015 takmer o polovicu,“ dodal Vaňo.
Medzi predstihové ukazovatele patria indexy podnikateľskej dôvery, ako sú Sentix a IFO v Nemecku, ktoré klesajú už niekoľko mesiacov po sebe. „Počas leta došlo k eskalácii geopolitického napätia nielen na Ukrajine, ale aj na Strednom východe. Potvrdilo sa, že táto eskalácia sa môže s istým oneskorením premietnuť do oslabenia hospodárskej aktivity. Existuje priama korelácia medzi vývojom podnikateľskej dôvery a ekonomickým rastom. Eurozóna môže spadnúť do fázy stagnácie,“ upozornil Vaňo.
Na vonkajšie ekonomické riziká upozorňuje aj Národná banka Slovenska (NBS), ktorá si všimla v auguste medzikvartálny pokles tržieb v ekonomike. Doterajšie náznaky zhoršovania nálad v eurozóne však podľa NBS zatiaľ nepredstavujú výraznejšie riziko pre aktuálnu predikciu vývoja slovenskej ekonomiky. V tomto roku by mala ekonomika SR vzrásť o 2,3 %.
„Pokiaľ však nedôjde k veľmi rýchlemu rozuzleniu geopolitických napätí, tak stagnácia v eurozóne je veľmi reálna s negatívnymi dôsledkami pre Slovensko,“ zdôraznil Vaňo s tým, že negatívne signály prichádzajú aj z komoditných trhov. „Pokles cien ropy o 25 % od júna naznačuje spomaľovanie svetovej ekonomiky a to, že situácia je vážna,“ uzavrel Vaňo.

Súvisiace články

Aktuálne správy