Poľsko má priestor na ďalšie zníženie sadzieb, tvrdí MMF

Ďalšie uvoľnenie menovej politiky môže byť potrebné, ak má poľská centrálna banka dosiahnuť svoj inflačný ciel, tvrdí v aktuálnej správe Medzinárodný menový fond

Ďalšie uvoľnenie menovej politiky v Poľsku bude možno potrebné, ak má tamojšia centrálna banka dosiahnuť svoj inflačný cieľ 2,5 %. Uviedol to vo štvrtok Medzinárodný menový fond (MMF). Na výhľad inflácie negatívne vplývajú spomalenie domácej ekonomickej aktivity, deflačné riziká v eurozóne a nevyriešená rusko-ukrajinská kríza, tvrdí fond v správe o Poľsku, ktorú zverejnil na záver svojej pravidelnej hodnotiacej misie. Priestor na ďalšie zníženie úrokových sadzieb podľa fondu existuje aj vzhľadom na pokračujúce uvoľňovanie menovej politiky v eurozóne.

Poľská centrálna banka tento mesiac znížila kľúčovú úrokovú sadzbu o 50 bázických bodov na nové rekordné minimum 2 %, čiže viac, ako sa očakávalo. Viacerí predstavitelia banky uviedli, že po tomto kroku je priestor na ďalšie uvoľnenie menovej politiky zúžený. Hlavnú refinančnú sadzbu v eurozóne Európska centrálna banka (ECB) tento mesiac potvrdila na rekordnom minime 0,05 % a depozitnú sadzbu ponechala na úrovni -0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy